Kontakt
blog/shutterstock_18

Samo ne kazenskih!

  Kazenske točke so kot dolg. Ko se enkrat začne, se samo še veča. Z »odplačevanjem« začnimo čim prej. Ko imamo najmanj štiri kazenske točke, se je pametno čim prej udeležiti programa usposabljanja za varno vožnjo. Zbiranje točk v prometu žal ne prinaša ugodnosti ali popustov. Neprijetne so ...

Samo ne kazenskih!

 

Kazenske točke so kot dolg. Ko se enkrat začne, se samo še veča. Z »odplačevanjem« začnimo čim prej. Ko imamo najmanj štiri kazenske točke, se je pametno čim prej udeležiti programa usposabljanja za varno vožnjo.

Zbiranje točk v prometu žal ne prinaša ugodnosti ali popustov. Neprijetne so in drage, naberejo pa se lahko izredno hitro. Večine voznikov ob storjenem prekršku niti ne skrbi denarna kazen (ki je običajno nesramno visoka), ampak točke. Tri, osem, sedemnajst… in ko jih voznik (tudi kolesar je voznik) doseže ali preseže, sledi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Dovoljenje torej voznik ima, le veljavno ni. Če nimaš, pač nimaš … In vozniškega dovoljenja nimaš za nobeno kategorijo vozil, za katere si ga prej imel.

1. »NEDOLŽNI ZBIRATELJI«

Večina sicer korektnih voznikov, vključno z gospemi v zelo zrelih letih, ki si zaradi kakšnega kilometrčka prehitro prislužijo po tri točke, se jih želi znebiti že zaradi negativnega občutka pripadanja »norcem na cesti«. Voznik lahko usposabljanju za varno vožnjo zbriše največ štiri točke, ko ima najmanj štiri. Predlog, naj nekako najde še eno točko, bi bil žleht, tako da je morda lažje životariti s tremi točkami dve leti od vpisa v evidenco prekrškov, ko se točke avtomatično izbrišejo.

2. »REDNI ZBIRATELJI«

Več težav imajo redni zbiratelji točk, ki se jim slednje čudežno nabirajo same od sebe. Tem svetujemo, da se usposabljanja varne vožnje udeležijo čim prej.
Seveda, le, kadar gre za »poštene točke«, torej tiste, ki niso povezane z ugotovljeno prisotnostjo alkohola ali drugih opojnih substanc v organizmu.

3. »ZBIRATELJI ALKOHOLNIH TOČK«

Kadar je bil razlog za izrek točk ugotovljen z izdihanim zrakom ali z vzorcem krvi (nad 0,5 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi), je postopek težavnejši. Če seštevek (tudi kombinacije) »poštenih« in »akoholnih« točk še ne dosega osemnajst, je slednje možno enkrat na vsaka tri leta zmanjšati za štiri točke po uspešno opravljenem zdravstvenem pregledu s svetovanjem pri osebnem zdravniku. To gre le po prvič storjenem prekršku.

4. »BINGO«

Bingo je, če voznik zbere osemnajst točk. Ne glede na avtomatično prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, obstaja »pogojni izhod« za sicer neproblematične voznike. Ko sodišče izda sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, je v zakonskem roku možno zaprositi za pogojno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Sodišče vozniku na podlagi utemeljene prošnje lahko omogoči vožnjo vozil tudi v času začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, vendar voznik v tem času ne sme ponovno zbirati točk, dovoljena stopnja alkohola pa je 0,0, še prej pa mora pridobiti zdravniško spričevalo o sposobnosti za vožnjo motornih vozil.

5. »BINGO NA KVADRAT«

Najhujše doleti voznike, ki so preveč nazdravljali. V primeru vožnje pod vplivom alkohola policist vozniku odvzame vozniško dovoljenje in mu prepove nadaljnjo vožnjo. »Bivši voznik« mora zagotoviti trezen prevoz do doma (običajno nekoga pokliče, da ga odpelje s kraja neprijetnega srečanja s policisti), sicer ga policisti do streznitve prenočijo v manj prijaznih prostorih.

Vozniku sodišče v treh dneh izda sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja. Na podlagi vročenega sklepa lahko »bivši voznik« zaprosi za začasno vrnitev vozniškega dovoljenja – do pravnomočnosti prekrškovnega postopka in posledičnega sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. K utemeljenemu predlogu mora enako kot pod prejšnjo točko predložiti pozitivno zdravniško mnenje enega od le osmih pooblaščenih izvajalcev v Sloveniji, ki izvajajo kontrolne preglede voznikov. Tega se lahko udeleži voznik, ki je prvič kaznovan za vožnjo pod vplivom alkohola in je imel v organizmu več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi. Zdravnik predlaga ustrezen rehabilitacijski program, pri čemer izbira med 6 urnimi edukacijskimi delavnicami, 17 urnimi psihosocialnimi delavnicami ali celo programi zdravljenja, sodišče pa odloči, katera ustreza.

   
Šele po sklepu sodišča, ki v teh zadevah običajno odloča dokaj hitro, je možno vložiti prošnjo za pogojno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. V času pogojne mora voznik opraviti rehabilitacijski program in obvestiti sodišče, sicer sodišče pogojno odložitev prenehanja vozniškega dovoljenja prekliče.

V vseh primerih, ko voznik želi izkoristiti možnosti začasne vrnitve vozniškega dovoljenja ali doseči pogojno odložitev prenehanja vozniškega dovoljenja, priporočamo takojšnjo pravno pomoč odvetnika, saj je potrebna ustrezna utemeljitev predlogov, v primeru takojšnje prepovedi vožnje pa tudi priprava zagovora pred sodiščem. Napak, ki jih zaradi nepoznavanja sodne prakse stori posameznik, ni mogoče odpraviti.
Vožnja bo v naslednjem letu na nekaterih odsekih malce počasnejša, voznik bo pri zavijanjih v križiščih vključeval smerne utripalke, do pešcev bo pretirano vljuden, pivo bo zamenjal za čaj… ampak, je s tem kaj narobe? Morda katera od teh manir po letu dni celo ostane.

Vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja pa je luksuz posebne vrste. Če nas zasači policist, začasno, lahko pa za vedno, ostanemo brez vozila, poleg kazni moramo pa pokriti še stroške odvoza in hrambe vozila.

Še hujše nam preti, če smo povzročitelj prometne nesreče, saj nam zavarovalnica, kljub sklenjenemu zavarovanju, odpove gostoljubje – od nas terja vračilo povzročene škode.

»Stranska kazen«

Točke ali celo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, sploh ni stranska, ampak glavna kazen, saj smo večinoma odvisni od vožnje z lastnim prevozom.

Zagrabimo bika za roge, ko ima še kratke. Takoj po prvih doseženih ali preseženih štirih kazenskih točkah na program usposabljanja za varno vožnjo. Zanimivo, večina udeležencev je nad izvedbo navdušena.

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Šola vožnje kranj
8 min
Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?
Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti ...