Kontakt

Se še spomnite svojega učitelja vožnje? Bil je prijazen, dobre volje, vse vam je razložil. Enkrat pa je bil tečen in še danes ne veste, zakaj …

Morda je razpoloženje pokvarila ena od petih izjav, ki jih učitelji vožnje ne želimo slišati.

1. »Saj sem ustavil.«

Pripeljeva do znaka STOP. Zaviram, opazujem, kje je stop črta, opazujem promet ... Razveselim se, da imam prednostno cesto prosto in odpeljem. Na vprašanje učitelja vožnje, zakaj nisem ustavil odgovorim: »Saj sem ustavil.«

Ali bi učitelj vožnje vprašal, če bi res ustavil?

2. »Pa saj sem pogledal v ogledalo, stalno opazujem …«

Približujeva se križišču, kjer bova zavila levo. Pogledam v notranje vzvratno ogledalo, prižgem smernik, zaviram, prestavljam, se razvrščam, pazim na vozila nasproti in ko imam prosto, odpeljem. Vesel sem, da sva lepo prevozila križišče, učitelj vožnje pa mi pravi, da se bova ponovno morala pogovoriti o opazovanju prometa za vozilom. Razmišljam na glas in pravim: »Pa saj sem pogledal v ogledalo, stalno opazujem …«

Če bi opazoval pravočasno in pravilno, učitelj vožnje ne bi želel ponavljati razlage opazovanja, ampak bi kandidata raje pohvalil in napovedal vožnjo po zahtevnejših križiščih.

3. »Saj bi šlo!«

Približujeva se zožanem delu ceste. Opazujem cesto, okolico, pešcev ni, le naproti se nama pelje en avto. Opazim, da me učitelj vožnje čudno gleda in razmišljam, kaj si misli … Kar naenkrat pritisne zavoro in prime za volan. Vpraša me, kako si predstavljam vožnjo in srečanje z drugimi vozili in če sem opazil, da je naproti vozeči že vozil po bankini in se mi umikal? Brez razmišljanja se postavim v bran in izjavim: »Saj bi šlo!«

Morda bi res šlo, če bi se naproti vozeči voznik še malo umaknil, vendar tako se tem rečem ne streže. V prometu moramo ravnati defenzivno, pravočasno predvideti potencialne nevarnosti in ustrezno ukrepati.

4. »Saj je bila zelena.«

Približujeva se semaforiziranem križišču in od daleč vidim, da gori zelena luč. Ker bova peljala naravnost, sem brez skrbi, saj vsi čakajo naju. Prepustim se prometnem toku in poslušam popularno skladbo. Kar naenkrat me prestraši močno zaviranje. Vprašam se kaj je spet z mojim učiteljem? Ali ni videl zelene na semaforju? Nič mi ni jasno. Na njegovo vprašanje, če vem, kaj pomeni rdeča luč na semaforju, ga začudeno pogledam in rečem: »Saj je bila zelena.«

»Res je bila zelena luč na semaforju, vendar se je v času, ko sva pripeljala do križišča, že prižgala rdeča. Bo treba bolje spremljati prometno signalizacijo,« doda učitelj vožnje.

5. »Padel sem, ker mi je inštruktor zabremzal!«

Na izpitu sem bil neuspešen in mama, ki me je čakala pred šolo vožnje, me vpraša, kako je bilo.  Odgovorim: »Padel sem, ker mi je inštruktor zabremzal!«

Tudi učitelj vožnje bi raje videl, da bi zaviral sam in bi izpit uspešno opravil.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.