Kontakt
blog/shutterstock_32

5 nasvetov za lastnike počitniških prikolic

Pa smo le dočakali pomlad. Smuči so že na starem mestu na podstrešju, oprema za kampiranje pa vabi k uporabi. Nestrpno že pričakujemo prvi konec tedna na morju. Pri načrtovanju poti upoštevajmo čakanje na mejnem prehodu, saj sklopki avtomobila 6 ur speljevanja v koloni, še posebno v klanec, ne bo ...

5 nasvetov za lastnike počitniških prikolic

Pa smo le dočakali pomlad. Smuči so že na starem mestu na podstrešju, oprema za kampiranje pa vabi k uporabi. Nestrpno že pričakujemo prvi konec tedna na morju. Pri načrtovanju poti upoštevajmo čakanje na mejnem prehodu, saj sklopki avtomobila 6 ur speljevanja v koloni, še posebno v klanec, ne bo posebno koristilo.

1. Preverimo dokumente

Najbolje je že teden dni pred odhodom preveriti veljavnost dokumentov in poskrbeti za pravočasno opravljen tehnični pregled in podaljšanje prometnega dovoljenja. Tehnični pregledi za počitniške prikolice se opravljajo vsaka 4 leta.

Ste kupili novo počitniško prikolico? Preverite njeno težo, lahko se namreč zgodi, da boste morali opravljati izpit za vleko priklopnika - koda 96 ali izpit za vleko prikolice - BE kategorija. Torej, če največja skupna dovoljena masa vozila in prikolice ne presega 3.500 kg, potem lahko vozite z B kategorijo. Če največja skupna dovoljena masa vozila in prikolice presega 3.500 kg, ampak ne presega 4.250 kg, potem je potrebno opraviti kodo 96. Če pa največja skupna dovoljena masa vozila in prikolice presega 4.250 kg, potem potrebujete izpit BE kategorije.

2. Preglejmo vlečno sklopko in pnevmatike

Vlečno sklopko je priporočljivo očistiti in preveriti delovanje premičnih delov. Z mazanjem bodimo zmerni, saj z nanašanjem masti na vlečno kljuko izničimo delovanje proti nihajne vlečne sklopke. Tudi pnevmatikam namenimo nekaj pozornosti. Preverimo tlak in bodimo pozorni na morebitne poškodbe. Tlak preverjamo vedno pri hladnih pnevmatikah in ne po urici vožnje po avtocesti. Ne pozabimo preveriti tudi stanja rezervnega kolesa.

3. Preverimo delovanje luči

V vlažnem zimskem času lahko stiki žarnic korodirajo in te prenehajo delovati. Preverimo delovanje, odstranimo korozijo in zamenjajmo morebitne nedelujoče žarnice.

4. Preverimo plinsko napeljavo

Pri namestitvi nove jeklenke zamenjajmo tudi tesnilo. Priporočljivo je tudi preveriti stanje plinske napeljave. V primeru vonja po plinu pa se je pametno obrniti na serviserja plinskih naprav. Pri zagonu hladilnika na plin nam lahko ponagaja že pajčevina na dimniku hladilnika in nekaj prahu.

 

5. Načrtujmo razporeditev prtljage in ostale opreme

Razporeditev prtljage in s tem povezane teže v prikolici je izjemnega pomena za stabilnost vožnje. Prtljago razporedimo tako, da je največ teže, vsaj približno, na osi prikolice, lažje predmete pa naložimo v zadek. Težjo prtljago je priporočljivo namestiti v prednjo polovico prikolice. Osnovno pravilo je, naj bo čim več prtljage v avtomobilu in v prikolici čim manj, kolikor pač to lahko upoštevamo. Poleg tega je prtljago treba zložiti tako, da se med vožnjo ne premika. Za razumevanje stabilnosti prikolice in pravilnega razporejanja tovora priporočamo ogled posnetka.

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Šola vožnje kranj
8 min
Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?
Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti ...