Kontakt

 

Predstavljaj si … dežuje kot iz škafa. pelješ po hitri cesti, po radiu se vrti tvoj najljubši komad, zraven na ves glas prepevaš, z mislimi pa si že doma pod odejo s toplim čajem v roki.

Kot strela z jasnega izgubiš nadzor nad vozilom in ne gre ne levo, ne desno. Avto gre po svoje in vse kaže, da bo zadel varovalno ograjo …

Huh! Tega res nočeš!

Poglejva s katerimi preprostimi triki lahko preprečiš take in podobne neprijetnosti na cesti.

#1 Aquaplaning

Ena največjih nevarnosti pri vožnji v dežju je aquaplaning.

Kdaj se zgodi?

Ko je na cesti taka količina vode, da je profil pnevmatike ne zmore več odvajati. Gume takrat ostanejo brez oprijema in prosto 'zaplavajo' po vodi.

Kaj moraš takrat storiti?

Pritisni stopalko sklopke, da se pogonska kolesa prosto vrtijo, hkrati umakni nogo s pedala za plin in vozi naravnost, dokler avto spet ne dobi oprijema. Ne zaviraj sunkovito in ne obračaj volana, saj te lahko močno zanese, ko kolesa spet dobijo stik s podlago.

Če se pred tabo pojavi velika luža, se ji poskusi izogniti z nežnim zavojem. V primeru, da v lužo zapelješ le z eno stranjo avta, ga lahko začne zanašati, takrat je potreben nežen popravek smeri z volanom. Izogibaj se tudi roba ceste, saj se tam pogosto nabira voda. Vozi raje po sredini svojega voznega pasu.

#2 Varnostna razdalja

V primeru slabše vidljivosti (megla, dež, sneg …) moraš nujno povečati varnostno razdaljo. Slabša vidljivost pripomore k počasnejšem reakcijskem času, zato moramo predvidevati, da tako voznik pred nami kot mi, ne bomo odreagirali enako hitro kot v lepe vremenu.

V dežju ne vozi preblizu velikim tovornjakom ali avtobusom. Izpod njihovih velikih koles voda na široko prši, kar še dodatno zmanjša vidljivost.

#3 Gume

Gume so eden najpomembnejših faktorjev pri obvladovanju avta, sploh v dežju in snegu. Dobre pnevmatike te bodo rešile iz marsikatere nepredvidene situacije, zaradi slabih pa lahko hitro izgubiš nadzor nad vozilom in povzročiš nesrečo. Torej, pri gumah ne »šparamo«! O tem sem pisala v blogu Pozor, nevarni voznik!.

#4 Hitrost

Imaš tudi ti kdaj težko nogo? Vsi kdaj pa kdaj malo preveč pritisnemo na plin in prekoračimo kakšen kilometer. Nikakor ne spodbujam prehitre vožnje in prekoračitve omejitev, sploh pa ne v dežju in snegu, ko se vidljivost poslabša.

V primeru slabše vidljivosti moraš nujno prilagoditi hitrost. Na primer, če vidiš 50 m pred sabo je najvišja varna hitrost 50 km/h, to je zgornja meja hitrosti, ko lahko ob oviri ali nezgodi pravočasno upočasniš in ustaviš avto. V Nemčiji zagovarjajo načelo “polovičnih hitrosti” - hitrost vožnje naj bo polovica razdalje vidljivosti v megli - če je vidljivost 100 metrov, naj bo hitrost 50 km/h.

#5 Brisalci

Redno vzdržuj brisalce. Ko začnejo puščati sledi, je čas za nove. V primeru mastne ceste in rahlega dežja ti bo še kako prav prišel poln rezervoar tekočine za stekla, ki bo poskrbel za dober pogled skozi vetrobransko steklo.

Še posebna pozornost velja, ko dežuje po dolgem obdobju suhega vremena. V tem času se na cesti nabere prah, motorno olje, mast in druga nesnaga. Ko se vse to pomeša z vodo, cesta postane izredno spolzka.

Čez čas dež seveda vse to spere, zato je prvih nekaj ur najbolj nevarnih.

Pa srečno pot!

Avtor: Kaja Kramar

Oznake: deževno vreme šola vožnje Varna vožnja
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.