Kontakt

Lahko.

Zakon navaja, da če se otrok vozi v lupinici, mora biti ta obrnjena tako, da gleda v nasprotno smer vožnje. V tem primeru moramo izklopiti zračno blazino. Če pa je otrok lupinico že prerasel (in je nižji od 150 cm), mora sedeti v drugem primernem otroškem sedežu, in to spredaj ali zadaj. Ob tem naj bodo zračne blazine vključene, sedež pa pomaknjen povsem nazaj. Tako se namreč ob morebitnem trku varnostna blazina v celoti napolni in njegovo glavo ob gibanju naprej varno zadrži; če pa sedi preblizu armaturni plošči, se ob trku varnostna blazina sproži neposredno v njegovo glavo.

Se še spomnite svojih zgodnjih najstniških dni, ko ste se s prijatelji primerjali, kdo se je že vozil na sprednjem sedežu? Spomnim se, da sem nestrpno čakala svoj 12. rojstni dan  – dan, ko bom lahko prvič sedla na prednji sedež v družinskem avtu in se ob tem počutila bolj odraslo.

Danes je zgodba drugačna.

Če se na pot odpravim samo z enim otrokom, ga največkrat posedim kar na prednji sedež, ne glede na starost. Tako se počuti pomembnega, odraslega, spremlja dogajanje na cesti, zanimajo ga lučke na armaturni plošči, pogovarjava se in komentirava vedenje voznikov. Spotoma ga učim prepoznavati prometne znake.

Seveda  je pri tem treba upoštevati upoštevati navodila proizvajalca avtomobila in otroških sedežev, saj priporočajo smiselne namestitve otroških sedežev.

Strokovnjaki navajajo, da je za otroke še vedno priporočljiva vožnja na zadnjih avtomobilskih sedežih. V izrecnih razmerah pa se je celo že izkazalo, da je vožnja otroka na prednjem sedežu boljša kot zadaj – ko npr. otroka težko pripnemo na zadnjem avtomobilskem sedežu (če ima avto npr. le troje vrat), kajti veliko bolje je, da je otrok pravilno pripet v ustrezno nameščenem otroškem sedežu, kot pa da je slabo ali sploh ne pripet.

Vsekakor pa otrok na sprednjem sedežu ne zmanjšuje voznikove pozornosti, kot bi jo lahko na zadnjem sedežu.

Mamica, pazi na cesto, ne glej nazaj.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.