Kontakt

 

Tako je dejal sekač Janko. V prihodnjih dneh bomo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije v Bohinjski Bistrici usposabljali bodoče gozdarske sekače, ki po usposabljanju opravijo še preverjanje in potrjevanje za pridobitev NPK gozdarski sekač. Po opravljenem preizkusu  se bodo s svojim novo pridobljenim znanjem podali v naše gozdove, ki jih uničuje posledica žleda pred leti, lubadar. Težava je v pomanjkanju ustrezno usposobljenega kadra in škoda bo velika, ocenjujejo poznavalci.

Zakonodaja omogoča, da lastnik gozda in njegovi družinski člani lahko sami delajo v gozdu, pri tem pa jim lahko pomagajo sosedje v obliki medsosedske pomoči. Vse v redu in prav, a sprašujem, se zakaj taka zakonodaja? Mar ni življenje družinskih članov ravno tako dragoceno? Mar ni prav, da poskrbimo za njihovo znanje in varnost?  Neustrezna oprema, pomanjkanje izkušenj so slaba popotnica za uspeh. Se pri tem zavedamo, da imamo precejšnjo možnost srečanja z bolnišnico, trajnimi poškodbami ali celo najhujšim? Je prav, da gledamo samo na varčevanje? Morda. Do prve nezgode. Potem se tolčemo po glavi … Dela v svojem gozdu se sami lotimo le, če imamo dovolj izkušenj, znanja in pravo opremo. Največ nesreč v gozdu se primeri med gozdnimi delavci, ki sicer imajo nekaj izkušenj, vendar sečnja in spravilo lesa in lesnih sortimentov ni njihova osnovna dejavnost, to počno le občasno. V letu 2014 je bilo med 21 smrtnimi žrtvami kar 18 takih, ki so delo v gozdu opravljali priložnostno.

Ko smo se tako pogovarjali s fanti, ki usposabljajo nove sekače o zgodah in nezgodah, ki so jih že videli in doživeli, smo si bili enotni: pomanjkanje znanja je lahko usodno! Prihranek gor ali dol.

Avtor: Petra Krnič

Oznake: delo v gozdu NPK gozdarski sekač Usposabljanje varno delo
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.