Kontakt

Priznam, nisem jutranji tip. In ko se v soboto, ob zame povsem nečloveško zgodnji uri, peljem proti poligonu, za mojo pozornost in budnost v trenutku poskrbi avto. Se sprašujete kako? Iz zvočnikov se oglasi glas gospodične z besedami: »Pozor! Pomembno prometno obvestilo!« Prepoznam glas, gre za tisto gospodično, ki me občasno usmerja z napotki kje in kdaj naj zavijem, da bom prispel na želen cilj – tistega ki sem ga vnesel v navigacijski sistem. Tokrat pa je to vse kar mi ima povedati, zato pogled uide na zaslon, kjer vsebina sporočila v hipu poskrbi za popolno budnost z dodatkom adrenalina. Preberem enkrat, dvakrat, za sekundo pomislim in si rečem: »Ja hudiča, saj to je na moji relaciji in le nekaj kilometrov naprej!« V trenutku sem bil buden in pozoren, kot bi preteklo noč spal 12 ur in ne le slabih pet.

Sistem obveščanja preko TMC (Traffic Message Channel) sistema, ki pošilja podatke direktno navigacijski napravi, deluje, in to odlično! Zakaj? Ker je informacija točna in posredovana takrat ko jo voznik potrebuje. Za piko na i, bodite pozorni, čeprav sem bil v Avstriji, mi je avto informacijo sporočal v slovenskem jeziku! Dobro, z nemščino sicer nimam težav, a z italijanskim tekstom si res ne bi kaj dosti pomagal (tako kot utrujenemu romunskemu vozniku ki prečka Slovenijo, popolnoma nič ne koristijo slovenska prometna sporočila).

Ko se vrnem domov berem poročila o hudi prometni nesreči na primorski avtocesti in misel mi nehote uide k sistemu TMC. Morda bi bile posledice manjše, če bi se voznikom na tisti relaciji izpisalo obvestilo: »Pozor! Huda megla ovira vidljivost, zmanjšate hitrost in vozite previdno!« ali pa: »Pozor! Huda prometna nesreča ne relaciji med priključkom Senožeče in razcepom Nanos. Zmanjšajte hitrost, vozite previdno in ustvarite reševalni pas za intervencijska vozila!« Seveda, če bi imela vozila vgrajeno navigacijo ki podpira sistem TMC in če bi Slovenija preko sistema TMC oddajala prometne informacije (trenutno radio SI oddaja le RDS-TMC signal). Na žalost je v tej zgodbi, vsaj en »če« preveč – tisti zadnji.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.