Kontakt

Nastopili so toplejši dnevi, pričela se je motoristična sezona.

Po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) se število registriranih enoslednih motornih vozil v 10-letnem obdobju vztrajno povečuje. V letu 2012 je bilo registriranih 87.722, v letu 2021 pa že 136.150 vozil.

V kategoriji A je vsako leto približno 2.000 novih voznikov. Več kandidatov je v vseh starostnih skupinah med moškimi, število kandidatk ženskega spola, ki so opravile praktični del, je najvišje v starostni skupini od 21 do 40 let.

Si tudi ti že dlje časa želiš pridobiti vozniški izpit za motor?

Od 1. 6. 2022 dalje bo pot do A1 kategorije enostavnejša. Na podlagi sprememb in dopolnitev Zakona o voznikih lahko pride voznik, ki ni voznik začetnik do A1 kategorije na dva – krajša načina, kot je bilo to mogoče do sedaj.

izpit za motor

Prva možnost

Lažji in manj zahteven način določa, da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni voznik začetnik, opravi najmanj šest učnih ur vožnje in nato pridobi posebno kodo. Voznik usposobljenost dokaže z evidenčnim kartonom vožnje. Kodo vam vpišejo na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1.

Tako dovoljenje bo veljalo le za vožnjo po Sloveniji in ne bo omogočalo prehoda v A2 kategorijo.

Druga možnost

Druga možnost določa, da lahko dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A1 pridobi obstoječi voznik, ki ni voznik začetnik tudi na način, ki obsega več stopenj:

  • opravljen zdravniški pregled v ordinacijah medicine dela in športa
  • vpis v šolo vožnje in pridobitev evidenčnega kartona vožnje
  • teoretični izpit
  • najmanj sedem ur praktičnega usposabljanja v šoli vožnje
  • uspešno opravljen praktični izpit

Razlika od prve možnosti je ta, da bo vozniško dovoljenje veljalo tudi v tujini in ne le pri nas. Oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A1 najmanj dve leti, lahko pridobi vozniški izpit kategorije A2 na podlagi opravljenega praktičnega dela izpita in veljavnega zdravniškega spričevala.

Pomembno!

Kljub manjšemu številu ur praktičnega usposabljanja, mora voznik poskrbeti za varnost sebe in drugih udeležencev v cestnem prometu, zato je v procesu samega usposabljanja potrebno upoštevati in spoštovati oceno učitelja vožnje, ki presodi pri kom zadošča minimalno število ur in kdo jih za varno udeležbo v prometu in samostojno vožnjo potrebuje več.

Motoristična oprema, brezhibnost motorja in pnevmatik, prilagajanje cestišču in vremenskim razmeram, fizična pripravljenost ter motoristična znanja in spretnosti so nujni elementi, ki jih moramo upoštevati pred začetkom motoristične sezone.

Avtor: Urška Dolenc

Oznake: izpit za motor vozniški izpit
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.