Kontakt
blog/DSC-2

Do A1 kategorije po krajši poti že to sezono?

Nastopili so toplejši dnevi, pričela se je motoristična sezona. Po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) se število registriranih enoslednih motornih vozil v 10-letnem obdobju vztrajno povečuje. V letu 2012 je bilo registriranih 87.722, v letu 2021 pa že 136.150 vozil. V kategoriji A je ...

Do A1 kategorije po krajši poti že to sezono?

Nastopili so toplejši dnevi, pričela se je motoristična sezona.

Po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) se število registriranih enoslednih motornih vozil v 10-letnem obdobju vztrajno povečuje. V letu 2012 je bilo registriranih 87.722, v letu 2021 pa že 136.150 vozil.

V kategoriji A je vsako leto približno 2.000 novih voznikov. Več kandidatov je v vseh starostnih skupinah med moškimi, število kandidatk ženskega spola, ki so opravile praktični del, je najvišje v starostni skupini od 21 do 40 let.

Si tudi ti že dlje časa želiš pridobiti vozniški izpit za motor?

Od 1. 6. 2022 dalje bo pot do A1 kategorije enostavnejša. Na podlagi sprememb in dopolnitev Zakona o voznikih lahko pride voznik, ki ni voznik začetnik do A1 kategorije na dva – krajša načina, kot je bilo to mogoče do sedaj.

izpit za motor

Prva možnost

Lažji in manj zahteven način določa, da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni voznik začetnik, opravi najmanj šest učnih ur vožnje in nato pridobi posebno kodo. Voznik usposobljenost dokaže z evidenčnim kartonom vožnje. Kodo vam vpišejo na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1.

Tako dovoljenje bo veljalo le za vožnjo po Sloveniji in ne bo omogočalo prehoda v A2 kategorijo.

Druga možnost

Druga možnost določa, da lahko dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A1 pridobi obstoječi voznik, ki ni voznik začetnik tudi na način, ki obsega več stopenj:

  • opravljen zdravniški pregled v ordinacijah medicine dela in športa
  • vpis v šolo vožnje in pridobitev evidenčnega kartona vožnje
  • teoretični izpit
  • najmanj sedem ur praktičnega usposabljanja v šoli vožnje
  • uspešno opravljen praktični izpit

Razlika od prve možnosti je ta, da bo vozniško dovoljenje veljalo tudi v tujini in ne le pri nas. Oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A1 najmanj dve leti, lahko pridobi vozniški izpit kategorije A2 na podlagi opravljenega praktičnega dela izpita in veljavnega zdravniškega spričevala.

Pomembno!

Kljub manjšemu številu ur praktičnega usposabljanja, mora voznik poskrbeti za varnost sebe in drugih udeležencev v cestnem prometu, zato je v procesu samega usposabljanja potrebno upoštevati in spoštovati oceno učitelja vožnje, ki presodi pri kom zadošča minimalno število ur in kdo jih za varno udeležbo v prometu in samostojno vožnjo potrebuje več.

Motoristična oprema, brezhibnost motorja in pnevmatik, prilagajanje cestišču in vremenskim razmeram, fizična pripravljenost ter motoristična znanja in spretnosti so nujni elementi, ki jih moramo upoštevati pred začetkom motoristične sezone.

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Šola vožnje kranj
8 min
Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?
Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti ...