Kontakt

 

Na B&B Visoki šoli za trajnostni razvoj se zavedamo pomembnosti stalnega izpopolnjevanja in medsebojnega povezovanja z gospodarstvom, lokalnim okoljem, študenti in raziskovalci. S tem v mislih je bila lani ustanovljena raziskovalna skupina, ki je organizirala prvo mednarodno konferenco Izzivi trajnostnega razvoja. Ker ena ni nobena, se bomo letos ponovno družili.

Kako je bilo in zakaj je ta dogodek primeren prav za vse?

Naša želja in cilj pri organizaciji dogodka sta bila aktualen izziv, ki zadeva vse nas. Želeli smo tudi, da je tudi učinek prizadevanj odvisen od vseh nas in da ponudi vpogled tudi v to, kaj bodo poklici prihodnosti. Vsako mnenje je za nas pomembno, saj odstira pomisleke in rodi nove ideje za boljši jutri. Dobrodošli vsi.

Na pretekli konferenci smo se tako srečali z mnogimi vidiki - ne le zbranimi iz različnih strok, ampak tudi glede na različne vloge, ki jih imamo kot študenti, delodajalci, predavatelji, nevladne organizacije, samostojni podjetniki in drugi. Razprave, ki so sledile predstavitvam, so predstavljale najboljši del – kresanje mnenj, dopolnjevanje znanj in izkušenj.

Sprošeno vzdušje in pozitivna energija sta se nadaljevala in povezovala vse prisotne tudi po končanem uradnem delu.

Že pri načrtovanju organizacije dogodka je bila posebna skrb posvečena prenosu teorije v prakso.

Odrekli smo se plastičnim identifikacijskim priponkam in uporabili okolju prijaznejšo juto in papir. Prav tako smo izbrali ponudnika, ki je zagotovil prigrizke in tople napitke brez embalaže, ki bi bila namenjena zgolj enkratni uporabi. Uradno darilo konference je postala Re.Vrečka, ki jih v Radovljici izdeluje Tereza Kouřilová. Cilji Re.Vrečke je zmanjševanje odpadkov oz. predelava le teh vanjo, prizadevanje za Zero Waste gospodinjstvo ter popolna zamenjava plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Včerajšnje zavese naših babic spreminja v upcycled pralne Re.Vrečke, ki so namenjene nakupovanju in shranjevanju sadja, zelenjave ali česa drugega.

Vloženi trud je prinesel čudovite rezultate, saj je bilo na konferenci več kot 30 prispevkov, ki so jih predstavili udeleženci iz lokalnega okolja, prostovoljci v mednarodnih projektih in drugi udeleženci iz Velike Britanije, Češke, Nemčije, Italije in Irske. Izvedli smo tudi okroglo mizo na temo vloge mentorja pri navduševanju za raziskovanje.

Del poslanstva B&B Visoke šole za trajnostni razvoj je, da na nacionalnem nivoju spodbujamo k razvoju dobrega odnosa do izpopolnjevanja, še posebej za občutljivo področje, kot je varstvo okolja. Menimo, da je za to potrebna stalna skrb in spodbudno okolje, ki odpira vrata vsem – posebej ranljivim skupinam. Konferenca je namreč pomemben dogodek, kjer lahko vsak pokaže znanje, interese in vzpostavlja nove povezave - namenjene novim projektom, raziskavam in tudi produktom.

Tudi letos nam bo pomembno, da so med nami študenti, raznoliki strokovnjaki in raziskovalci, pa tudi nevladni, lokalni, regionalni in mednarodni udeleženci. Pri tem sodelujemo vsi strokovni delavci, učitelji in raziskovalci šole. Prva konferenca je odmevala kot dogodek, ki je poleg strokovnih vsebin postregel tudi z odličnim vzdušjem in napovedjo, da se ponovno vidimo 18. septembra 2020.

Udeležite se 2. mednarodne konference Izzivi trajnostnega razvoja

18. 9. 2020 v B&B izobraževalnem centru v Kranju.

VEČ O MEDNARODNI KONFERENCI 2020

Vključevanje udeležencev in vaše želje so za nas izjemno pomembne, zato smo že na konferenci temu namenili anonimno tablo predlogov (t.i. flip chart). Namen te je, da se ob videnih idejah drugih udeležencev, razvijajo nove in nove. Če bi želeli sodelovati pri organizaciji dogodka ali se vam je ob prebiranju tega zapisa porodila kakšna ideja, nam pišite oziroma nam jo čimprej zaupajte preko referat@bb.si.

Povzetke zanimivih prispevkov na konferenci Izzivi trajnostnega razvoja lahko preberete v zborniku konference 2019.

 

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Oznake: Izobraževanje izzivi trajnostnega razvoja mednarodna konferenca Visoka šola za trajnostni razvoj
Dobimo se na družbenih omrežjih