Kontakt

… gledati v knjige, takrat ko je zunaj pomladno sonce, dnevi postajajo daljši in vse ozeleni … ne, učenje ni na mojem seznamu najbolj priljubljenih pomladnih opravil (v resnici tudi čiščenje oken ne sodi mednje). Izgovor za učenje ali delo, če ga že iščemo, je sicer pri roki v vsakem letnem času: veseli december, pretirano vroče vreme ... Toda, kaj storiti, da spomladi učenje (skupaj s spomladansko utrujenostjo) ne postane prava nočna mora? Kako torej v boj s svojim lenobnim jazom?

Nekje je treba začeti.

1. Zapišite svoj cilj.

Je to posamezni izpit, diploma ali le generalno čiščenje oken? Pomembno je, da napis ali fotografijo svojega cilja obesite na vidno mesto. Morda na hladilnik ali ogledalo ob izhodu. Kamor pač večkrat pogledate.

Ko imate cilj zapisan, se odločite, kako se boste za opravljeno delo nagradili. Vse je lažje, če vas poleg odličnega občutka čaka tudi točno določena nagrada. Bodite torej konkretni … Boste odšli na izlet, si privoščili obisk slaščičarne ali kupili dolgo želeno srajco? Odvisno je seveda od vas in vaših želja ter tudi od zahtevnosti naloge. Izbrali? Svojo nagrado poskušajte predstaviti s pomočjo fotografije. Primer: če bo vaša nagrada driftanje, potem si na vidno mesto obesite sliko vozila, ki ga izvaja. Po potrebi določite tudi etapne nagrade. Če je vaš cilj zahteven, vam bodo v pomoč manjše nagrade na poti do glavne. Spominjam se, da sem se sama v času največje študijske krize nagradila za vsako prebrano poglavje. Tisti koščki čokolade imajo sicer še danes mesto na mojih bokih, a diplomirala sem v zastavljenem roku.

Predstavljajte si, kaj se bo za vas po izpolnitvi cilja spremenilo. Pri tem ne govorimo več o nagradi, temveč o spremembi, ki jo bo na primer opravljeni izpit, diploma ali vozniško dovoljenje prineslo v vaše življenje. Boste imeli več časa, višje plačilo, ali pa se boste lahko sami odpeljali na izlet?

2. Načrtujte.

Pripravite natančen urnik: snov oziroma delovne naloge razporedite po dnevih (ali urah) in vedno prihranite nekaj dni za utrjevanje in nepredvidene izpade učnih dni (na primer: lahko zbolite, prejmete nepričakovane neodložljive obveznosti ipd.). Nekateri ljudje pod pritiskom oziroma tik pred iztekom roka delujejo bolje. Drugi podležejo stresu. Posebej pri učenju se ta taktika na žalost ne obnese. Na izpitu se namreč pogosto se zgodi  tako imenovani »black out« oziroma luknja v spominu. Poleg tega usvojeno snov po izpitnih obveznostih pri takem načinu učenja hitro pozabimo. To pa seveda ni cilj učenja. Ne pozabite prilagoditi načrtov, če jih na določen dan ne uspete izpolniti v celoti.

3. Pripravite delovni oziroma študijski prostor.

Umaknite vse elemente, ki bi vas pri delu ali študiju lahko motile. Utišajte oziroma izklopite telefon. Že kratko SMS-sporočilo zmoti vašo koncentracijo in povzroči, da morate ponovno začeti. Če je le mogoče, umaknite računalnik, saj predstavlja pravo vesolje potencialno motečih dejavnikov. »Samo preverim elektronsko pošto, pogledam novice in facebook …« in pol dneva je mimo. Z delovnih površin odstranite tudi druge morebitne moteče dejavnike. Lahko se odločite za učenje v knjižnici ali kje drugje. Pomembno je, da je dejavnikov, ki bi vas zmotili, čim manj. Če so v prostoru prisotni drugi ljudje, ki se učijo oziroma opravljajo delo, lahko na vas delujejo spodbudno, kar lahko izrazito podaljša vašo koncentracijo.

4. Izberite udobna oblačila in si pripravite dovolj tekočine in sadni prigrizek.

Tako vam ne bo treba vstati od mize že po petnajstih minutah. Namig: borovnice in pomaranče izboljšajo razmišljanje. Priporočljivi so tudi oreščki, saj vsebujejo vitamine in minerale. Že omenjeno čokolado pa prihranite raje za izredne (le občasne) razmere.

5. Privoščite si počitek in odmore.

Pomembno je, da se nadihate svežega zraka, se sprostite in tudi hitreje poženete svojo srčno črpalko. Zmerna vadba namreč pozitivno vpliva na učenje in delo.

6. Preprosto začnite.

Zavedajte se, da je začetek najtežji del. To je odlična novica: vse, kar sledi, je torej veliko lažje. Zapomnite si tudi, da je bolje izpolniti vsaj del zastavljenih ciljev kot nič. Ko boste namreč videli prve rezultate, bo stopnjevanje študija ali delovnih obveznosti veliko lažje.

Če imate svoj skrivni recept za učenje, bomo veseli, če nam ga sporočite, da ga lahko delimo naprej. Več glav več ve.

Vam učenje še vedno predstavlja težavo? Pokličite v referat BB in se dogovorite za motivacijsko srečanje in učenje ali odločitev zanj bo steklo veliko lažje.

Če ne veste, kje in kako začeti, se lahko oglasite tudi v našem kariernem centru.

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Dobimo se na družbenih omrežjih