Kontakt

Ste vedeli, da vsem, ki imamo 4 otroke ali več, pripada 50-odstotni popust pri plačilu letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu? Ja, prav ste slišali.

To je olajšava za velike družine in je v veljavi že od leta 2008, ko je bil sprejet Zakon o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu. Ta zakon v 6. členu navaja, za katera vozila se letna dajatev ne plačuje ali zniža. V 3. točki tega zakona je namreč navedeno, da se za 50 odstotkov nižja letna dajatev plačuje za eno vozilo, ki je v lasti družine s štirimi ali več otroki, pri čemer morajo imeti ti status otroka do dopolnjenega 18. leta, starejša oseba pa, če se šola, dokler ima status učenca, dijaka, vajenca ali študenta na dodiplomskem študiju, vendar najdlje do dopolnjenega 26. leta starosti. Višina prihranka je odvisna od tipa vašega vozila oziroma od prostornine motorja. Zneski se gibljejo nekje v povprečju med 60€ in 90€. Znesek res ni velik, je pa za veliko družino dobrodošla spodbuda.

Katere dokumente potrebujete?

Potrebujete dokazilo o tem, da imate veliko družino.

  • Potrdilo o gospodinjstvu, v katerem so poleg staršev navedeni še njuni vsaj štirje otroci v starosti do 18 let (če je starejši, morate priložiti še potrdilo o šolanju) ali
  • odločbo o dodatku za veliko družino, iz katere so razvidni podatki članov družine ali
  • odločbo o otroškem dodatku, iz katere morajo biti razvidni podatki o lastniku avtomobila in dejstvo, da je član družine z najmanj štirimi otroki.
     

Zanimivost

Po podatkih Direkcije za ceste je to olajšavo koristila le četrtina družin s štirimi oziroma več otroki.  Vprašamo se lahko, zakaj je ta številka tako majhna. Verjetno gre zgolj za slabo obveščanje.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.