Kontakt

 

Tisti, ki ste z vozili bolj pogosto na poti po tujini, ste morda že opazili nenavadne prometne znake, katerih pomen vam morda ni bil jasen. Na nemških avtocestah med Münchnom in Ingolstadtom A9 in A93 so postavili nove prometne znake, ki so namenjeni avtonomnim vozilom. Nemško prometno ministrstvo je namreč avtocesto A9 že pred časom razglasilo za digitalno testno območje, na katerem lahko proizvajalci vozil v rednem prometu preizkušajo svoja samovozeča vozila.

Novi prometni znaki so okrogle oblike, premera 70 centimetrov in s črno-belo vsebino. Vozniki si z njimi ne moremo prav nič pomagati, jih pa zato zaznavajo kamere avtonomnih vozil. Z njihovo pomočjo se vozila lahko natančno orientirajo, skupaj z navigacijskimi kartami s centimetrsko natančnostjo ter številnimi senzorji in kamerami, se tako lahko brez voznikovega upravljanja varno vozijo v vsakodnevnem prometu.

V lanskem letu smo tudi v Sloveniji prejeli nov Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ta sicer novih prometnih znakov za avtonomna vozil še ne vključuje, smo pa sprejeli nekaj novih znakov.

Poznate njihov pomen?

 

Avtor: Boštjan Paušer

Oznake: digitalno Nemčija samovozeča vozila Varna vožnja
Dobimo se na družbenih omrežjih