Kontakt

Ko se na cesti pojavi problematično mesto na katerem se pogosto dogajajo prometne nesreče, oz. črna točka, kot temu zelo radi rečemo, obstaja več rešitev kako varnost na tem mestu izboljšati. Slovenski krojači prometne usode se pogosto odločijo za »najcenejšo« - postavitev prometnega znaka. A sam se sprašujem ali je ta rešitev resnično najcenejša in ali je sploh rešitev? Poglejmo primer glavne ceste med Kranjem in Šenčurjem, kjer je letošnja pomlad še posebej dobro obrodila z novimi prometnimi znaki. Ko boste naslednjič stali v koloni proti Kranju, ki se vsakodnevno vije v šenčursko občino, boste imeli dovolj časa da jih opazite in razmislite o njihovem smislu.

Če odmislimo tiste z omejitvijo hitrosti, ki naj bi olajševali vključevanje iz avtocestnega izvoza, v oči zbode prepoved zavijanja proti Hrastju iz šenčurske smeri. Je to res poceni rešitev? Ker vozniki še naprej zavijajo v smeri Hrastja to ni rešitev, in ker to ni rešitev, bo na tem mestu še naprej prihajalo do nesreč, torej to tudi ni poceni, saj vemo da vsaka nesreča davkoplačevalce veliko stane. Poceni rešitev bi bila pas za zavijanje levo, ali pa seveda še bolje, krožišče, ki bi olajšalo tudi vključevanje na glavno cesto.

V kolikor pa poznate koga, ki bi mu, tako kot vozniku na fotografiji, obnovitev poznavanja prometnih znakov dobro dela – tečaj cestno prometnih predpisov v šoli vožnje B&B lahko poklonite tudi kot darilni bon.

Avtor: Boštjan Paušer

Dobimo se na družbenih omrežjih