Teta Petra, zakaj moraš ti hoditi še v šolo, če pa že hodiš v službo? | B&B
BBlog
Izobraževanje / 13.09.2015 / Petra Cvek

Teta Petra, zakaj moraš ti hoditi še v šolo, če pa že hodiš v službo?

Vprašanje, ki mi ga zastavi 4-letni nečak. Razloženo mu je namreč bilo, da majhni otroci hodijo v vrtec, tisti malo večji v šolo, odrasli pa v službo. Izjema sem jaz, ki poleg službe kar naprej hodim zdaj na eno zdaj na drugo izobraževanje.

»Hodim na izobraževanje za odrasle,« mu pojasnim. »Zakaj pa?« vpraša radovedno. »Kaj pa vem. Rada se učim. Vedno izvem kaj novega,« odgovorim. »In ker mi tega, kar vem in znam, ne more nihče vzeti,« še dodam. In se zamislim … Po končani fakulteti sem se namreč zaklela, da sedaj se pa čisto zagotovo nekaj časa ne bom učila. Vam je to kaj znano? No, meni prav dolgo ni uspevalo.Kaj pravzaprav žene odrasle, da se poleg službe in ostalih obveznosti odločijo za vpis na krajše tečaje ali pa morda v srednje šole in na fakultete? Želja po napredovanju, po osebnostni rasti? Radovednost? Morda zgolj želja po druženju? Ali pa »prisila« nadrejenega?

No, to zadnje prav gotovo ni najboljši razlog. Notranja motivacija je najboljša, pravijo. In prav imajo. Učenje zaradi sebe in za sebe. Toliko bolje, če se ob tem še zabavam. In nedvomno tudi osebnostno rastem. Da je investicija v izobraževanje tista, ki izplača najvišje obresti pa je tako ali tako že znano. Vsaj od časa Benjamina Franklina naprej. Pa vi? V kaj boste investirali?

BBlog Izobraževanje / 20.05.2020 / Tatjana Čeh Naglič

Dr. Vildana Sulić Kenk je bila lani nominirana za inženirko leta. Na programu elektroenergetika predava predmet Osnove elektrotehnike pa tudi Uporabno mehaniko s hidrodinamiko. Ko jo spoznate...

Loading...