Kontakt

Tri pike je (so) zanimivo ločilo. Ali mašilo? Poglejmo dva zgovorna primera.

Sem zanesljiv, deloven, motiviran, odločen … (Napiše kandidat za zaposlitev)

 

Zastonj! ... Visoka stena je med nama,

ki nihče dalje in vrhá ne ve ji ...

Ti rada bi služabnika v livreji,

Ti rada bi bilá visoka dama.

 

Za … se skriva nekaj nedoločljivega. Nekaj, kar se ne da povedati z besedami, nekaj, za kar je treba umolkniti, premisliti; včasih utihniti, da bi doživeli napisano ali se poistovetili z avtorjem, včasih iz spoštovanja, včasih zato, da besede sedejo na pravo mesto. S tem namenom je pesnik Dragotin Kette uporabil tri pike v navedenem odlomku iz cikla pesmi Slovo. Globoka, čustvena refleksija, ki jo preberemo počasi, poslušamo počasi, počasi dojemamo in ob koncu spoštljivo obmolknemo.

Prav zato raba treh pik v prvem odlomku ni primerna. Svoje osebnostne lastnosti moramo natančno poznati, poved, v kateri jih navajamo, ne more ostati »odprta«. Tri pike so namreč lahko končno (na koncu povedi) ali nekončno (sredi povedi/stavka) ločilo. Primer rabe treh pik v prvem verzu navedenega Kettejevega odlomka je še posebno zanimiv, saj imamo najprej klicaj, potem pa še preoblikovan razmislek oziroma pavzo. Pesniška svoboda v poslovnih dopisih in strokovnih besedilih ni predvidena, zato s takimi primeri ne bomo imeli opravka.

Tri pike imajo še to posebnost, da se pišejo nestično, kar pomeni, da je tako pred kot za ločilom presledek. Če skočijo v naslednjo vrstico, nič za to. Kadar bi jih radi uporabili za označitev nedokončane misli, lahko uporabimo pomišljaj (ravno tako nestični).

Pogosto so zlorabljene tudi v govoru. Ko ne znamo ali nočemo dokončati misli, rečemo: »… pa tri pikce.« Zato so pogosto mašilo.

Skratka. Tri pike v poslovnem svetu kažejo pomanjkljivo znanje slovenskega pravopisa in pomanjkanje občutka za slog. Niti v poslovnih niti v strokovnih besedilih zanje ni prostora. Prepustimo jih intimi: pesništvu, dnevniškim zapisom, zasebnim pismom. Naj opravljajo svojo temeljno vlogo: daljšajo trenutke, polnijo prazen prostor z bogatimi predstavami, občutki in mislimi, naj dajejo misliti, naj nam omogočijo, da se prepustimo čustvom.

V poslovnem svetu je treba znati postaviti piko. Biti odločen in postaviti mejo. Kadar naštevamo in se zavedamo, da nismo povedali vsega, ker ni treba ali je jasno iz sobesedila, se odločimo za krajšavo itn., ki pomeni in tako naprej, ali idr., ki pomeni in drugo. Ti dve krajšavi nista vedno zamenljivi.

Tri pike torej ne smejo biti mašilo. Uporabljene naj bodo redko, premišljeno, v besedilu, ki to dovoljuje. V pesniškem jeziku se tej situaciji reče zamolk ali aposiopeza. Kot v pesmi Zvečer Otona Župančiča.

Vsa tenka, vsa mirna

je zarja večerna,

da vidim zvezde skozi njo:

nad kupolo mračno

čez mesto temačno

se tiho v loku svetlem pno.

 

Golobov se dvoje

med nebom, vodo je

preneslo s perotmi blestečimi ...

Dovolj si trpelo,

kaj zahrepenelo,

srce, si spet po sreči mi?

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.