Kontakt

 

Lepo vreme, daljši čas dneva in višje temperature iz zimskega spanja prebudijo motoriste. Na žalost pa to prebujanje motoristov, prebudi tudi vsebino črne kronike – po zimskem zatišju, v njej zopet redno beremo o prometnih nesrečah z žrtvami med vozniki motornih koles.

Veliko je preventivnih dogodkov, v medijih se pogosto govori o varnosti motoristov, a zdi se, da vse to prav nič ne pomaga, saj prometna statistika postaja vse bolj črna. Zato se postavlja vprašanje, kaj lahko še storimo, da bi bilo žrtev med motoristi manj. Verjetno zelo malo – največ za svojo varnost namreč lahko stori le vsak motorist sam.

Nasveti za varno vožnjo z motorjem:

 

1. Oprema

  • Na pot se odpravimo s tehnično brezhibnim motorjem.
  • Ne varčujemo pri nakupu varnostne opreme. Kakovostna oblačila in čelada nas lahko rešijo marsikatere poškodbe.
  • Poskrbimo za našo dobro vidnost – avtomobilisti motorista najpogosteje spregledajo, zato si nadenimo odsevni brezrokavnik, pri nakupu čelade pa razmislimo o fluorescentnih barvnih odtenkih.

2. Hitrost in vidnost

  • Hitrost vožnje prilagodimo našim sposobnostim, stanju ceste in pnevmatik ter vremenu.
  • Kadar smo v dvomu, vedno predpostavimo da nas ostali vozniki niso opazili, zato se ne podajajmo v brezglava prehitevanja, po potrebi rajši zmanjšajmo hitrost in počakajmo na primernejši trenutek.
  • Ko vidimo da se s stranske ceste približuje vozilo, pričakujmo da nas voznik morda ni opazil, zato zmanjšajmo hitrost in vozimo še posebej previdno.
  • V nepreglednih ovinkih ostanimo varno na desni polovici cestišča – nasproti nam lahko pripelje tovornjak ali avtobus, ki na cesti zavzema več prostora.

3. Počitek in pripravljenost

  • Pred vsakim pričetkom vožnje si vzemimo par minut za ogrevanje telesa s telovadbo.
  • Poskrbimo za zadostno število počitkov, da si odpočijemo. Če prevažamo sopotnika, ne pozabimo nanj, morda je on bolj utrujen od nas.

Ko se odpravimo na vožnjo z motorjem, naj nam bo ta v užitek in zadovoljstvo, naš prvi cilj na poti, pa naj bo vedno, da se varno vrnemo domov.

Avtor: Boštjan Paušer

Oznake: A kategorija motor šola vožnje Varna vožnja
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.