Kontakt

 

Že pri vpogledu na rezultate iskanja, spletnega iskalnika, nam je jasno, da je s tem pojmom cela zmešnjava.

Ko vpišemo besedno zvezo, »mladi voznik«, nas iskalnik zasuje z oglasi za zavarovalnice, ki nam ponujajo vse in še več. Pojem mladi voznik pri avtomobilskih zavarovanjih pomeni osebo, ki ima manj kot tri leta vozniških izkušenj. Kot taki, spadamo v rizično skupino, prostovoljno plačamo 20 % doplačila zavarovalne premije pri obveznem zavarovanju (pri nekaterih zavarovalnicah tudi pri kasko zavarovanju). V kolikor se za to doplačilo ne odločimo in je povzročitelj prometne nesreče mladi voznik, zavarovalnica terja lastnika vozila za plačilo 20 % nastale škode.

Pri iskanju pomena besedne zveze »voznik začetnik«, pa nas iskalnik usmeri na množico spletnih strani šol vožnje, ki nam pojasnjujejo, kdo to je in kakšne so dolžnosti voznika začetnika. Zakon o voznikih določa, da je voznik začetnik voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujini. Voznik začetnik je tudi voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil katere od kategorij A2, A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G.

Po do sedaj navedenem se lahko vprašamo, kje je težava in zmeda. Odgovor se nam ponuja kar sam, pri člankih v časopisih, na spletnih straneh in prispevkih televizij. Tu pa je zadeva še najbolj podobna mešani marmeladi iz jabolk in hrušk. Najpomembnejši pa je sladkor, da se marmelada dobro prodaja.

In še najpomembnejše, kar tudi pravno največ šteje. Po pravni definiciji Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju: Mladi so mladostniki in mlade odrasle osebe obeh spolov, stari od 15. do dopolnjenega 29. leta. Voznik pa je oseba, ki na cesti vozi vozilo (Zakon o voznikih).

Avtor: Matjaž Mozetič

Oznake: Avtošola mladi voznik šola vožnje voznik začetnik
Dobimo se na družbenih omrežjih