Vožnja avtomobila s 16 leti | B&B

BBlog

Avtošola / 20.08.2015 / Matjaž Mozetič

Vožnja avtomobila s 16 leti

Vedno več mladih se odloča za začetek usposabljanja za vožnjo avtomobila pri šestnajstih letih in nabiranje izkušenj s spremljevalcem.

Postopek usposabljanja v šoli vožnje se ne razlikuje od tistega, ki ga opravljajo osemnajstletniki. S šestnajstimi leti se vpišemo v šolo vožnje in opravimo zdravniški pregled, tečaj CPP, izpit iz prve pomoči in teoretični del izpita na izpitnem centru. Z učiteljem vožnje se naučimo voziti in v programu usposabljanja opravimo vsaj 20 učnih ur. Pridobljeno znanje mora zadoščati za varno udeležbo v prometu. Na izpitnem centru nam v evidenčni karton vožnje vpišejo spremljevalca. Običajno so to starši, lahko pa je tudi druga oseba. Preostane nam le še označitev domačega avta z zeleno tablico s črko L in nabiranje izkušenj pod nadzorom spremljevalca. Dve leti od začetka usposabljanja, oziroma ko dopolnimo starost 18 let, opravimo še praktični del vozniškega izpita.

Spremljevalec je lahko oseba, ki je stara najmanj 27 let, ima vozniško dovoljenje vsaj 5 let in v evidenci nima več kot 5 kazenskih točk.

Prednost usposabljanja s spremljevalcem je predvsem pridobivanje izkušenj in svetovanje izkušenih voznikov. Praviloma se zmanjša tudi število učnih ur usposabljanja v šoli vožnje.

Zanimivost: ta način usposabljanja ni omejen le na 16-letnike. Na ta način bi se lahko usposabljal vsak, ne glede na starost.

BBlog Izobraževanje / 22.03.2020 / Saša Plaznik

Delo poslovnega sekretarja je največkrat po krivem zaničevano. Slika, ki se pojavi večini ljudi v glavi, ko pomislijo na poslovno sekretarko, predstavlja tajnico, ki sedi v pisarni, kuha kavo...