Kontakt

BE kategorija

Ali za vleko potrebujem vozniški izpit BE kategorije ali kodo 96?

 • Če največja  dovoljena masa prikolice ne presega 750 kg, za vožnjo zadošča vozniški izpit B kategorije. Na prikolici mora biti nameščena tretja registrska tablico s ponovljeno številko vlečnega vozila.
   
 • Če največja dovoljena masa prikolice po podatkih proizvajalca presega 750 kg mora prikolica imeti svojo registrsko številko. Pred vleko prikolice v potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (homologacija) je potrebno preveriti, kakšna je največja tehnično dovoljena masa priklopnega vozila; torej prikolico kolikšne največje dovoljene mase lahko z našim avtom vlečemo.
   
 • V primeru, ko največja dovoljena masa vlečnega vozila in največja dovoljena masa prikolice presega 3.500 kg, ne presega pa 4.250 kg, v vozniškem dovoljenju zadošča vpisana koda 96.
   
 • V primeru, ko največja dovoljena masa vlečnega vozila in največja dovoljena masa prikolice presega 4.250 kg, je za vožnjo take skupine vozil potreben vozniški izpit BE kategorije.

Preveri termine za tečaj CPP

 

Potek

Vozniški izpit za BE kategorijo

 

Pridobitev kode 96

 • Praktično usposabljanje v šoli vožnje - 9 učnih ur vožnje
 • Izpit iz vožnje - 1 učna ura

Prijavi se na tečaj CPP

Pogoji

Pogoj za vključitev v postopek pridobitve vozniškega izpita za kategorijo BE in kode 96 je veljavno vozniško dovoljenje B kategorije.

 

Vleka lahkega priklopnika z vozniškim dovoljenjem B kategorije

Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B smejo voziti vozila B kategorije tudi kadar so jim dodani lahki priklopniki. 
Lahki priklopniki so priklopniki do 750 kg največje dovoljene mase, ki morajo imeti brezhibne predpisane naprave in opremo, biti označeni s ponovljeno registrsko označbo vlečnega vozila in imeti veljavno potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu, na katerem je označen rok, ko mora vozilo opraviti tehnični pregled, ali obvestilo o roku prvega tehničnega pregleda.

V potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (homologacija) preverimo, da največja tehnično dovoljena masa priklopnika (F.1) ne presega največje tehnično dovoljene mase priklopnika v potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (O.1.3 ali O.2 ). 

 

Vleka priklopnika nad 750 kg največje dovoljene mase z vozniškim dovoljenjem B kategorije

Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. 
Preveriti je potrebno, da največja tehnično dovoljena masa priklopnika (F.1) ne presega največje tehnično dovoljene mase priklopnika v potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (O.1.3 ali O.2 ) in vsota obeh ne presega 3.500 kg.

 

B kategorija + koda 96

Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B, ki imajo v vozniškem dovoljenju vpisano kodo 96, smejo voziti motorno vozilo B kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, tako da največja tehnično dovoljena masa prikolice (F.1) ne presega največje tehnično dovoljene mase priklopnika v potrdilu o skladnosti vlečnega vozila (O.1.3 ali O.2 ) in vsota največjih tehnično dovoljenih mas vlečnega vozila in priklopnika (F.1 ali podatek iz tablice s tehničnimi podatki na priklopnem vozilu) ne presega največje dovoljene mase skupine vozil pri registraciji (F.3) iz potrdila o skladnosti vlečnega vozila in ne presega 4.250 kg.

 

Prijava

 

Sandra Janc

Sandra Janc

Organizatorka usposabljanj, Kranj

sandra.janc@bb.si 031 624 000
Ela Vidmar

Ela Vidmar

Organizatorka usposabljanj, Škofja Loka

ela.vidmar@bb.si 031 624 666
Irena Praprotnik

Irena Praprotnik

Organizatorka usposabljanj, Radovljica

irena.praprotnik@bb.si 041 540 015

PRIJAVI SE NA TEČAJ CPP

Kako do vozniškega izpita v času epidemije?

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.