Kontakt

 

Naša Pika že vozi. Stara je bila šestnajst let. Plačali smo ji nekaj čez dvajset ur v avtošoli in zdaj bo začela voziti sama, s spremljevalcem. Se pravi z mano. Žena si ne upa …

V najstniških letih staršev in starih staršev je bil vozniški izpit statusni simbol. Pri osemnajstih letih je bil izpit za avto bolj pomemben od dopustovanja brez staršev in več vreden, kot dobra punca. Pravzaprav je bil izpit in atov avto pogoj za dobro punco …

Neverjetno pomembno je bilo število učnih ur do opravljenega vozniškega izpita. Vsi z več kot desetimi urami so bili nerode. Kdor je bil pri prvem polaganju vozniškega izpita neuspešen, je bil pa zaradi žleht komisije na vozniškem izpitu.

Kjer so starši zmogli, so plačali stroške vozniškega izpita, kjer ne, je to ostalo mulcu. Še dandanašnji ima višjo vrednost tisto, kar si najstnik odtrga od svojega (študentsko delo, žepnine, rojstnodnevni in tem podobni prihodki).

Ampak!

Starši smo izredno ponosni na svojega otroka. Pravzaprav je naš otrok bolj talentiran od vrstnikov že od dojenčka. Naš se že kobaca, naš že govori, naš že hodi,…. naš že vozi, naš ima že izpit za avto. Pa četudi nima veselja do vožnje.

Poleg tega nima niti avta niti ne vozi maminega, ker pač ne čuti potrebe po vožnji. Ampak, … izpit pa ima!

Dragi starši, ki otroke pošiljate na ure klavirja, ker vi te možnosti niste imeli in otroke vlačite trenirat na smučarske skakalnice in na nogometna igrišča, ker ste si vedno želeli postati športna zvezda pa vam to ni bilo dano; če je bil vaš zrelostni izpit izpit za avto, še ne pomeni, da to današnji generaciji osemnajstletnikov karkoli pomeni. Imajo druge prioritete. Svoje.

Tudi naši medmrežno povezani otroci slej ko prej začutijo potrebo po neodvisni mobilnosti, ki presega avtobusni vozni red in prosti čas prijateljev z lastnim avtom. Takrat se odločijo za vozniški izpit. Ker ga potrebujejo, ga tudi plačajo. Morda še vedno z vašim denarjem, ampak po njihovi volji, ker tako želijo.

Ura učenja v šoli vožnje ne presega cenikov glasbenih šol ali šol jahanja. Potrebno število ur do minimalnega znanja vožnje pa tudi ne števila ur, ki jih potrebujemo za osvojitev osnovnih plesnih korakov ali osnov sporazumevanja v španščini.

Kdo naj torej plača?

Tisti, ki si želi opravljen vozniški izpit. Ponudimo otrokom svobodo pri odločanju.

Avtor: Branko Lotrič

Oznake: plačilo samostojnost šola vožnje vozniški izpit
Dobimo se na družbenih omrežjih