Kontakt

Črna kaplja

Ste se med vožnjo po avtocesti že kdaj vprašali, kaj pomeni prometni znak pravokotne oblike s črno in belo kapljo na rdeči podlagi? Pred leti ga je bilo možno opaziti na vzhodu države. V zadnjem času pa se zelo pogosto pojavlja tudi po drugih avtocestnih odsekih po Sloveniji.

Na Agenciji RS za varnost v prometu pravijo, da gre pa za prometni znak, ki predstavlja intervencijski prehod za vozila na nujni vožnji in je postavljen med dvema fizično ločenima smernima voziščema na avtocesti. Pomeni, da je na mestu označitve intervencijske poti prehod, kjer je ograja, ki ločuje smerni vozišči, hitro snemljiva. Obarvana je rdeče in omogoča intervencijskim vozilom, da lahko prečkajo smerni vozišči.

Stop - vse smeri

Gre za prometni znak, ki ga v pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah ne boste našli.  Če ste se že znašli pred tem znakom, ste se verjetno vprašali, kako v tem primeru ravnati?

V tem križišču boste za odločitev potrebovali nekoliko več časa. Zakon pravi, da se morate pri znaku STOP ustaviti in dati prednost vozilom, ki vozijo po prednostni cesti.  V tem primeru pa ustavitev še ni dovolj. Kot voznik morate ugotoviti še, da ste na križišču enakovrednih cest. Gre za križišče, kjer sta najpomembnejši desno pravilo in pravilo srečanja. Če se v križišču pojavijo hkrati  še dve ali tri vozila, se morate dogovoriti o tem, kdo bo prvi zapustil križišče. Ostali se razporedijo na podlagi zgoraj omenjenih pravil.

Dobimo se na družbenih omrežjih