Kontakt

Študija o okoljskih bilancah naših vozil, elektro, plin, bencin, dizel in hibrid, ki jo je pripravil nemški ADAC ima težo tudi tam, kjer domača pamet ne prodre.

Bencinar najbolj umazan, najčistejši dizel

V študiji so pod drobnogled vzeli celoten življenjski ciklus avta od proizvodnje, preko uporabe, do razgradnje. Okoljski odtis se nanaša na preračun v tone CO2.

V študiji, ki jo predstavlja tudi časnik Finance (29. 3. 2018, spodnja tabela), izvemo, da je bencinski motor najbolj umazan, najčistejši pa je dizel.

Je raziskava podpora nemški avtomobilski industriji, ki v tekmi s teslami stopiclja na mestu, ali je to omilitev slabega mnenja o dizlih, ki imajo težave zaradi pretiranega onesnaževanja z dušikovim oksidom?

Umazani elektični avto

Električni pogon zmaga le v primeru koriščenja elektrike iz stoodstotno obnovljivih virov, sončne, geotermalne in hidroenergije, bioplinov in biogoriv ter lesa, ki predstavlja kar polovico obnovljivih virov. V Sloveniji znaša trenutni delež »obnovljivih« virov v bruto rabi končne energije okrog 22%.

Ko bo napočil pravi trenutek, bo neki »ADAC« v študijo o stoodstotno obnovljivih virih, poleg okoljskega odtisa zaradi obratovanja, vključil še okoljski odtis gradnje elektrarn, izdelave in razgradnje fotovoltaičnih celic, generatorjev, parnih turbin in ostale opreme za proizvodnjo in distribucijo električne energije.

Preprosta rešitev

Najpreprostejša okolju prijazna mobilnost po cestah bi bila v zmanjšanju mobilnosti, kar nam seveda tudi na kraj pameti ne pade.

Realno bolj prijazna bodoča osebna mobilnost pa je v skupinskem javnem prevozu. Kadar ne bo šlo drugače, kot da sami sedemo v avto (verjetno v pameten avto, brez volana), bo ta avtomobilček majhen, za eno, največ dve osebi in poslovno torbo. Ne bo naš, delili si ga bomo.

Vozila za osebni prevoz, ki zasedajo malodane 10 m2 tlorisne površine na cesti in v mestnem zastoju, v katerih sedi v povprečju manj kot 1,2 osebe (vir: B&B Visoka šola za trajnostni razvoj), se bodo nekoč morala žal posloviti.

Smo se pripravljeni odpovedati razkošnemu udobju in kdo od evropskih političnih vplivnežev je pripravljen veliko, črno, nemško limuzino zamenjati za mini majhen, varnostno vprašljiv kinderjajček?

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.