Kontakt
blog/shutterstock_9

Al' lepo se vozi na elektriko al' na dizel?

Študija o okoljskih bilancah naših vozil, elektro, plin, bencin, dizel in hibrid, ki jo je pripravil nemški ADAC ima težo tudi tam, kjer domača pamet ne prodre. Bencinar najbolj umazan, najčistejši dizel V študiji so pod drobnogled vzeli celoten življenjski ciklus avta od proizvodnje, preko ...

Al' lepo se vozi na elektriko al' na dizel?

Študija o okoljskih bilancah naših vozil, elektro, plin, bencin, dizel in hibrid, ki jo je pripravil nemški ADAC ima težo tudi tam, kjer domača pamet ne prodre.

Bencinar najbolj umazan, najčistejši dizel

V študiji so pod drobnogled vzeli celoten življenjski ciklus avta od proizvodnje, preko uporabe, do razgradnje. Okoljski odtis se nanaša na preračun v tone CO2.

V študiji, ki jo predstavlja tudi časnik Finance (29. 3. 2018, spodnja tabela), izvemo, da je bencinski motor najbolj umazan, najčistejši pa je dizel.

Je raziskava podpora nemški avtomobilski industriji, ki v tekmi s teslami stopiclja na mestu, ali je to omilitev slabega mnenja o dizlih, ki imajo težave zaradi pretiranega onesnaževanja z dušikovim oksidom?

Umazani elektični avto

Električni pogon zmaga le v primeru koriščenja elektrike iz stoodstotno obnovljivih virov, sončne, geotermalne in hidroenergije, bioplinov in biogoriv ter lesa, ki predstavlja kar polovico obnovljivih virov. V Sloveniji znaša trenutni delež »obnovljivih« virov v bruto rabi končne energije okrog 22%.

Ko bo napočil pravi trenutek, bo neki »ADAC« v študijo o stoodstotno obnovljivih virih, poleg okoljskega odtisa zaradi obratovanja, vključil še okoljski odtis gradnje elektrarn, izdelave in razgradnje fotovoltaičnih celic, generatorjev, parnih turbin in ostale opreme za proizvodnjo in distribucijo električne energije.

Preprosta rešitev

Najpreprostejša okolju prijazna mobilnost po cestah bi bila v zmanjšanju mobilnosti, kar nam seveda tudi na kraj pameti ne pade.

Realno bolj prijazna bodoča osebna mobilnost pa je v skupinskem javnem prevozu. Kadar ne bo šlo drugače, kot da sami sedemo v avto (verjetno v pameten avto, brez volana), bo ta avtomobilček majhen, za eno, največ dve osebi in poslovno torbo. Ne bo naš, delili si ga bomo.

Vozila za osebni prevoz, ki zasedajo malodane 10 m2 tlorisne površine na cesti in v mestnem zastoju, v katerih sedi v povprečju manj kot 1,2 osebe (vir: B&B Visoka šola za trajnostni razvoj), se bodo nekoč morala žal posloviti.

Smo se pripravljeni odpovedati razkošnemu udobju in kdo od evropskih političnih vplivnežev je pripravljen veliko, črno, nemško limuzino zamenjati za mini majhen, varnostno vprašljiv kinderjajček?

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Šola vožnje kranj
8 min
Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?
Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti ...