Kontakt

 

V zadnjem desetletju se je obcestno oglaševanje razširilo kot gobe po dežju. Seveda, večina ljudi se dnevno vozi po najbolj prometnih lokalnih cestah, zato oglaševalci predvidevajo, da bodo na tak način dosegli največji učinek. Tovrstna reklama lahko predstavlja nevarnost, saj zmanjšanje koncentracije in nezbranost med vožnjo vodita v nesrečo.

Namen velikih plakatov in ostalega obcestnega oglaševanja je pritegniti voznikovo pozornost … Je takšen način oglaševanja sploh etičen? Ali ni na cestah najbolj pomembna voznikova zbranost in s tem posledično večja varnost?

Ogledovanje obcestnih plakatov, kot telefoniranje, pisanje in branje sporočil, lahko povzroči trenutek nezbranosti, saj voznika v določenem trenutku zamotijo in prisilijo, da preusmeri pogled in s tem izgubi pregled nad dogajanjem na cesti ali celo nadzor nad vozilom.

Voznik ne more zaznati vseh informacij, ki ga obkrožajo, saj se njegove oči avtomatsko obrnejo v smeri zanimivega napisa, kontroverzne fotografije, premikanja na oglasnem panoju in vse to vpliva na njegov reakcijski čas.

Raziskave kažejo, da prisotnost oglasnih panojev povzroča daljše poglede stran od dogajanja na cesti in s tem zmanjšanje prometne varnosti. Oglasni panoji so običajno zelo opazni in kričeče obarvani z rdečo in rumeno barvo, ki v določenih primerih lahko celo skrijeta prometno signalizacijo in jo voznik zaradi nepozornosti lahko spregleda.

V določenih evropskih mestih in drugje po svetu je zunanje oglaševanje prepovedano oziroma se njegova količina zmanjšuje. Kako je s tem pri nas? Slovenijo z oglasi krasimo kot novoletno jelko. Zakonodajo, povezano z oglaševanjem, bi bilo treba podrobneje urediti in uskladiti vsaj oddaljenost plakatov od roba cestišča, določiti enotno velikost panojev in mogoče bi lahko začeli razmišljati tudi o omejitvi določenih barvnih kombinacij na oglasih, da ne bi bile tako moteče za voznike.

Avtor: Urška Kerec

Oznake: oglaševanje Varna vožnja vozniki
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.