Kontakt
blog/bb_avtosola

Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?

Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti nepredvidljive. V pomoč seveda ni niti dejstvo, da si med vožnjo ves čas pod budnim očesom člana izpitne komisije. A brez skrbi – ta strah je povsem ...

Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?

Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti nepredvidljive. V pomoč seveda ni niti dejstvo, da si med vožnjo ves čas pod budnim očesom člana izpitne komisije. A brez skrbi – ta strah je povsem razumljiv; le malo je namreč kandidatov, ki pred glavno vožnjo nimajo vsaj malo treme. V nadaljevanju si poglej nekaj nasvetov, kako se lahko pripraviš nanjo in ohraniš mirno kri v vsaki situaciji.

Kako do vozniškega izpita?

Opravljanje vozniškega izpita poteka v dveh delih – teoretično in praktično. Zakon o voznikih določa, da se lahko v usposabljanje za opravljanje vozniškega izpita B kategorije vključiš, če si star/-a najmanj 17 let in pol oziroma 16 let – v tem primeru te mora do dopolnjenega 18. leta v vozilu spremljati oseba, ki je stara najmanj 27 let in ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj pet let.

K teoretičnemu delu vozniškega izpita za avto lahko pristopiš, če imaš v Republiki Sloveniji običajno prebivališče ali predložiš dokazila, da v Republiki Sloveniji študiraš že vsaj šest mesecev. Pogoj za prijavo k teoretičnemu delu je opravljen izpit iz prve pomoči, ki ga lahko opraviš na najbližji organizaciji Rdečega križa.

Pred prijavo na teoretični del izpita moraš opraviti tudi zdravniški pregled. S pridobljenim zdravniškim spričevalom namreč lahko dokažeš telesno in duševno sposobnost za vožnjo vozila. Pred praktičnim delom usposabljanja, torej pred samo vožnjo – moraš opraviti še tečaj iz cestno prometnih predpisov. Po opravljenem tečaju CPP sledi še preverjanje znanja prek računalnika, pred izpitno komisijo na izpitnem centru.

Izpitna vožnja

Kako poteka izpitna vožnja?

Izpitno oziroma glavno vožnjo lahko opravljaš po najmanj 20 učnih urah vožnje. Praktični del izpita je sestavljen iz treh delov[1]:

  • prvi del obsega pripravo na vožnjo in pregled vozila z vidika zagotavljanja varnosti cestnega prometa ter preverjanje predpisanih znanj in spretnosti, ki jih v drugem in tretjem delu vozniškega izpita ni mogoče preveriti;
  • drugi del zajema preizkus spretnosti pri vožnji z vozilom, ki praviloma poteka na vadbeni površini;
  • tretji del pa zajema preizkus vožnje vozila v cestnem prometu.

Izpitna vožnja (preizkus praktičnega znanja pred komisijo) običajno traja 40–50 minut, na njej pa je poleg učitelja vožnje prisoten tudi član izpitne komisije, ki te med vožnjo usmerja, daje navodila, na koncu pa vse analizira in poda oceno.

Kako se lahko pripraviš na glavno vožnjo?

Če učitelj vožnje presodi, da si dovolj usposobljen za opravljanje izpitne vožnje, to pomeni, da si se naučil vsega, kar potrebuješ za varno udeležbo v prometu. Ko bo izpitna vožnja pred tabo, bo zato najbolj pomembno, da zaupaš vase in se med vožnjo počutiš čim bolj sproščeno. Kako to doseči, pa ti zaupamo v nadaljevanju.

Vaja dela mojstra

Po naših izkušnjah se številni mladi nekoliko bojijo vožnje v dežju in snegu, neradi pa vozijo tudi v večernih urah, ko je vidljivost slabša. To stisko vsekakor razumemo, vendar je več kot dobrodošlo, da svoje znanje na cesti še pred izpitno vožnjo preizkusiš v vseh vremenskih razmerah. Vožnja z učiteljem vožnje, ki ti ves čas stoji ob strani in te usmerja, je namreč idealna priložnost, da pridobiš neprecenljive izkušnje za vse prihodnje vožnje.

Kljub temu, da med učnimi urami ves čas uporabljaš svoje teoretično znanje, pa vsekakor ne bo odveč, če nekaj teorije ponoviš še pred samim izpitom. Vožnja pred izpitno komisijo je lahko stresna, zato ti lahko kratka ponovitev vlije dodatno samozavest in zaupanje vase.

Dobro spoznaj svoje vozilo

Pred glavno vožnjo je zelo pomembno, da dobro poznaš vozilo, s katerim opravljaš izpit, in njegove tehnične podatke. Znati moraš preveriti tudi stanje pnevmatik, zavor, nivoja olja v motorju, svetilk in žarometov ter kontrolnih luči na armaturni plošči, pa tudi krmilnega mehanizma in stikala za ustavitev v sili.

Dobro poznavanje avta na izpitni vožnji je pogoj, da opraviš izpit – in to z razlogom. Na ta način se namreč lahko priučiš navade, da dobro spoznaš vsako vozilo, ki ga voziš. Tako lahko voziš varneje, saj se tveganja za prometno nesrečo bistveno zmanjšajo, hkrati pa lahko podaljšaš življenjsko dobo avtomobila.

Pred glavno vožnjo se dobro spočij

Če je le mogoče, si večer pred izpitom privošči krepčilen spanec. Spočito telo ti bo pomagalo pri koncentraciji na vožnjo in ohraniti mirne živce. Ne pozabi pa tudi na zdrav obrok, ki ti bo dal dovolj energije.

Ohrani mirno kri

Če se ti zgodi, da se med testom zmedeš, narediš napako ali pa ne znaš odreagirati v določenem trenutku, se nikar ne ustraši. Ni ga voznika, ki med vožnjo ne bi delal napak. Pri izpitni vožnji, ki je lahko močno stresna, ni nič drugače. V primeru, da te zagrabi panika, imej v mislih, da je član izpitne komisije pozoren tudi na to, kako se odzoveš v dani situaciji. Tudi to je izraz tvojih spretnosti, ki ne bodo ostale neopažene.

Če se slučajno znajdeš v taki situaciji, nekajkrat globoko vdihni in poskusi ravnati čim bolj preudarno ter ohraniti mirno kri.

Opravi vozniški izpit v B&B šoli vožnje

V B&B šoli vožnje naši izkušeni učitelji vožnje kandidatom že več kot 30 let nudijo celostno in individualno obravnavo, pri čemer se prilagodijo vsakemu bodočemu vozniku. Učne ure potekajo v prijetnem vzdušju, saj le tako lahko od vožnje odneseš kar največ. Ker je pomembno, da se pri praktičnem usposabljanju počutiš čim bolj sproščeno, si lahko izbereš tudi učitelja vožnje.

 

Veliko varnih kilometrov ti želimo!


 

[1] https://www.avp-rs.si/vozniski-izpiti/o-vozniskem-izpitu/

 

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Izpit za motor
4 min
Do A1 kategorije po krajši poti že to sezono?
Nastopili so toplejši dnevi, pričela se je motoristična sezona. Po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) se število registriranih enoslednih ...