Kontakt

Dijaki se po končani srednji šoli odločajo za izbiro poklica. Nekateri se zaposlijo, velika večina pa se odloči za študij na različnih fakultetah. Med mladimi so zelo priljubljeni redni študijski programi, saj omogočajo počasen študij, ki ga je mogoče podaljševati, z veliko študentskih žurov in neprespanih noči. Poleg tega imajo možnost nekaj malega zaslužiti s študentskim delom. Priznam, da sem mednje spadala tudi sama.

Sedaj ko sem starejša in imam družino, pa sem po dolgem premišljevanju, kracanjem po papirju, iskanju plusov in minusov, s pametjo, ki je tačas dozorela, ugotovila, da bi bilo precej bolje in lažje, če bi se po srednji šoli vpisala na izredni študij. Zakaj?

Predavanja

Predavanja na izrednem študiju se izvajajo v najbližjem mestu, zagotovljen imaš parkirni prostor. Odpade vsakodnevna vožnja, največkrat v Ljubljano, s katero zgubiš vsaj uro in pol. Sledi iskanje parkirišča, kar je največkrat misija nemogoče. Hitenje na faks, na koncu velikokrat predavanja odpadejo, plačevanje parkirnine in vožnja domov. Pa seveda obvezna kavica s sošolci, malica in obisk bencinske črpalke.

Delovne izkušnje

Res je, da je treba izredni študij kar izdatno plačati. Vendar če pogledaš malo širše, si poleg študija lahko redno zaposlen. To pomeni, da imaš reden mesečni priliv, s katerim lahko plačuješ študij po obrokih. Teče ti delovna doba, plačane imaš vse prispevke za starost, kar je v teh časih pomemben podatek. Prav tako ti še vedno ostane nekaj denarja za kakšne naložbe in seveda dobre študentske žure. Največja prednost tega pa je, da si kot študent pridobiš delovne izkušnje. To je pri iskanju nove službe vsekakor velika prednost pred vsemi, ki so študirali redno in lahko delajo le občasno. Vam je znan stavek »Od kandidata pričakujemo V. stopnjo izobrazbe in vsaj 5 let delovnih izkušenj?«

Prilagodljivost

Izredni študij je prilagojen študentom, ki delajo, ki imajo otroke oz. družino, saj predavanja potekajo zelo skoncentrirano, manj je odsotnosti od doma/službe. Naenkrat poslušaš samo en predmet in predavanju takoj sledi izpit (sprotno opravljanje). Če se slučajno zgodi, da v prvem poizkusu ne narediš izpita, imaš še veliko možnosti ponovnega opravljanja. Izpitnih rokov je na izrednem študiju ogromno. Udeležba na predavanjih ni obvezna, zato nič hudega, če kdaj pa kdaj izpustiš predavanja zaradi »višje« sile. Predavatelji so visoko usposobljeni, saj povečini prihajajo iz gospodarstva in svoje bogate karierne uspehe z veseljem delijo s slušatelji. Prav tako so prilagodljivi in vedno pripravljeni pomagati in prisluhniti. Pa še na elektronsko pošto hitro odgovorijo.

Literatura

Na izrednem študiju v zasebni šoli ob pričetku študijskega leta dobiš vso študijsko literaturo, ki jo potrebuješ za uspešen študij. Ni tako kot pri rednem študiju, ko jo nabiraš od sošolcev in hodiš od fotokopirnice do fotokopirnice.

 

Če vse to strnem, je cenovna razlika med izvedbama študija minimalna, prijaznost osebja v referatu in profesorjev na izrednem študiju veliko boljša, omogoča redno službo, kjer dobim v današnjem času težko pridobljene delovne izkušnje.

Ste že ugotovili, kam bi se vpisala, če bi se še enkrat odločala za študij?

Na izredni študij na šoli BB, ker imajo vse zgoraj naštete prednosti!

Avtor: Katarina Šifrer

Dobimo se na družbenih omrežjih