Kontakt

CO2 (ogljikov dioksid) je najpomembnejši toplogredni plin, ki ga ustvarjajo človeške dejavnosti in nam pove s kakšno količino vplivamo na podnebne spremembe.

Avtomobili so med glavnimi onesnaževalci zraka, saj prispevajo kar 60,6 % vseh izpustov CO2 iz cestnega prometa v Evropi. Z vsakim prevoženim kilometrom spustimo v zrak približno 97 g CO2.

V potniškem prometu se izpusti CO2 precej razlikujejo glede na prevozno sredstvo, ki ga uporabljamo. K temu močno prispeva dejstvo, da število registriranih vozil narašča, ob enem pa so zelo slabo izkoriščeni. Namreč povprečno število potnikov v vozilu v EU je le 1,6.

Do leta 2030 naj bi v EU z ukrepi zmanjšali izpuste avtomobilov za 55 odstotkov. Do leta 2035 pa naj bi dosegli ničelni izpust. Zavedamo se, da premagovanje večjih razdalj brez avta ne gre, zaradi še zmeraj okrnjenih voznih redov in postajališč javnega prevoza, a delno lahko skupaj poskrbimo za čimbolj »Zeleno vožnjo« ob uporabi avtomobila.

 

Nasveti za okolju prijazno vožnjo

Če si za, preberi naše nasvete:

  • Vozi v pravi prestavi - če voziš v prenizki prestavi, porabiš več goriva.
  • Vozi z enakomerno hitrostjo - spremljaj prometni tok in se izogni hitremu pospeševanju in močnemu zaviranju, ki povečata porabo goriva do 40 %.
  • Ugasni motor, če stojiš več kot minuto na mestu.
  • Vozi po omejitvah - poraba goriva je pri večini motorjev najbolj optimalna pri 90 km/h. Če hitrost povečaš za 20 km/h, je poraba za 20 % večja kot pri 90 km/h.
  • Zmanjšaj upor zraka – na primer prtljažnika za kolesa ne vozi s seboj, kadar ga ne potrebuješ, saj povzroča dodaten upor in s tem povečan porabo goriva tudi do 20 %.
  • Redno pregleduj zračni tlak v pnevmatikah – optimalno predpisano vrednost priporoča proizvajalec. Prenizek tlak poveča porabo goriva tudi do 6 %, prav tko je obraba prevmatik večja.
  • Klimatsko napravo uporabi na dolgih razdaljah – ob kratkih razdaljah in nizkih hitrostih raje odpri okno in prihrani do 20 % goriva. Pri vožnji nad 80 km/h pa je že bolj varčno vključiti klimo.
  • Redno vzdržuj svoje vozilo – ne vzdrževan motor lahko porabi do 50 % več goriva, zaradi zamaščenih zračnih filtrov pa se poraba goriva lahko poveča do 10 %.

Morda se lahko večkrat do bližnjega opravka odpraviš peš, s kolesom ali se odpelješ še s kom na primer v službo ali prosto časovne aktivnosti. Tako boš pripomogel k zmanjšanju prometnih zamaškov, porabe goriva in ogljičnega odtisa.

Skupaj s policijsko enoto Kranj se zahvaljujemo, da upoštevaš omejitve hitrosti in s tem poskrbiš za varnost na cesti in k čistejšemu zraku.  

POGLEJ SI VIDEO

Električnih avtomobilov je vse več, so tudi bolj ekološki?

O tem več v naslednjem prispevku …

Dobimo se na družbenih omrežjih