Kontakt

Poklicni vozniki se pri svojem delu srečujejo tudi s tovorom, ki ga predstavlja nevarno blago. Ob tem pa se jim pogosto zastavlja vprašanje, kdaj ga lahko prevažajo brez posebnih pogojev, kdaj pa je potrebno imeti opravljen izpit za prevoz nevarnega blaga, ustrezno opremljeno vozilo ali še kaj več.

Predvsem pri zbirnikih se med tovorom, ki ga voznik naklada, hitro lahko znajde tudi paleta, opremljena z opozorilnimi znaki, da vsebuje nevarno blago. Kaj pa sedaj, ga voznik sme prepeljati če nima opravljenega izpita? Odgovor se glasi »da«, a le če je količina blaga manjša od največje dovoljenje, ki jo za to vrsto blaga predpisuje ADR konvencija. V kolikor pa je količina večja, bosta voznik in prevozniško podjetje v prekršku. Kazen za tovrstno dejanje nekajkrat presega strošek opravljanja izpita (globa znaša od 200 do 800 EUR za voznika in od 1.000 EUR do 4.000 EUR za podjetje). Sedaj se verjetno sprašujete kako naj voznik, ki nima opravljenega izpita ve, ali je količina večja od dovoljene ali ne – na to mora njega in prevoznika opozoriti pošiljatelj tovora, kar se praviloma zgodi že ob naročilu prevoza.

Podatke o največjih dovoljenih količinah boste našli zapisane v ADR konvenciji. Zgodbo pa se lahko še nekoliko bolj zakomplicira, če prevažate različne snovi, saj je potrebno količino tovora še pomnožiti z množitelji. Ti so sledeči:

Seštevek mase oz. količine tovorov pomnožen z množitelji ne sme preseči 1000, npr.:* - UN 0081, 0082, 0084, 0241, 0331, 0332, 0482, 1005, 1017.

Ker v tem primeru seštevek presega 1000, se prevoz nevarnega blaga ne sme opraviti z olajšavami, kar pomeni da mora voznik imeti opravljen ADR izpit.

Če se kot voznik prepoznate v prej opisanem primeru in ne želite biti celo pot v skrbeh ali vas za naslednjim ovinkom čaka policijska kontrola, potem je opravljanje izpita za prevoz nevarnega blaga pravila odločitev. Ne le da boste svoje znanje močno razširili, dodatne kvalifikacije so danes tudi v veliko pomoč pri iskanju ali ohranjanju službe ter večjemu zaslužku.

Pri B&B boste usposabljanje opravili že v enem koncu tedna in pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo operater/operaterka pri prevozu nevarnega blaga. Odločite se lahko med osnovnim usposabljanjem ter dvema dodatnima specialističnima; za prevoz nevarnih snovi v cisternah ter za prevoz eksploziva (razred 1).

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.