Kontakt

Poklicni vozniki se pri svojem delu srečujejo tudi s tovorom, ki ga predstavlja nevarno blago. Ob tem pa se jim pogosto zastavlja vprašanje, kdaj ga lahko prevažajo brez posebnih pogojev, kdaj pa je potrebno imeti opravljen izpit za prevoz nevarnega blaga, ustrezno opremljeno vozilo ali še kaj več.

Predvsem pri zbirnikih se med tovorom, ki ga voznik naklada, hitro lahko znajde tudi paleta, opremljena z opozorilnimi znaki, da vsebuje nevarno blago. Kaj pa sedaj, ga voznik sme prepeljati če nima opravljenega izpita? Odgovor se glasi »da«, a le če je količina blaga manjša od največje dovoljenje, ki jo za to vrsto blaga predpisuje ADR konvencija. V kolikor pa je količina večja, bosta voznik in prevozniško podjetje v prekršku. Kazen za tovrstno dejanje nekajkrat presega strošek opravljanja izpita (globa znaša od 200 do 800 EUR za voznika in od 1.000 EUR do 4.000 EUR za podjetje). Sedaj se verjetno sprašujete kako naj voznik, ki nima opravljenega izpita ve, ali je količina večja od dovoljene ali ne – na to mora njega in prevoznika opozoriti pošiljatelj tovora, kar se praviloma zgodi že ob naročilu prevoza.

Podatke o največjih dovoljenih količinah boste našli zapisane v ADR konvenciji. Zgodbo pa se lahko še nekoliko bolj zakomplicira, če prevažate različne snovi, saj je potrebno količino tovora še pomnožiti z množitelji. Ti so sledeči:

Seštevek mase oz. količine tovorov pomnožen z množitelji ne sme preseči 1000, npr.:* - UN 0081, 0082, 0084, 0241, 0331, 0332, 0482, 1005, 1017.

Ker v tem primeru seštevek presega 1000, se prevoz nevarnega blaga ne sme opraviti z olajšavami, kar pomeni da mora voznik imeti opravljen ADR izpit.

Če se kot voznik prepoznate v prej opisanem primeru in ne želite biti celo pot v skrbeh ali vas za naslednjim ovinkom čaka policijska kontrola, potem je opravljanje izpita za prevoz nevarnega blaga pravila odločitev. Ne le da boste svoje znanje močno razširili, dodatne kvalifikacije so danes tudi v veliko pomoč pri iskanju ali ohranjanju službe ter večjemu zaslužku.

Pri B&B boste usposabljanje opravili že v enem koncu tedna in pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo operater/operaterka pri prevozu nevarnega blaga. Odločite se lahko med osnovnim usposabljanjem ter dvema dodatnima specialističnima; za prevoz nevarnih snovi v cisternah ter za prevoz eksploziva (razred 1).

Avtor: Boštjan Paušer

Dobimo se na družbenih omrežjih