Kontakt

Vrv, štrik ali špaga? Samokolnica, šajtrga ali krjola? Teža ali masa? Kaj je prav in kaj narobe? Toporišič se zdajle obrača v grobu …

Pri vrvi ni dvoma. Pri samokolnici prav tako ne. Čeprav je imel moj dedek še eno poimenovanje za samokolnico: spredaj kotalo, zadaj budalo. Če želimo govoriti o tem, kaj nas bremeni pri vožnji polne samokolnice, lahko ti izrazimo na dva načina.

Teža je sila, s katero gravitacija vleče proti središču Zemlje (ali proti tlom). Merimo jo v newtonih. Masa je fizikalna količina snovi nekega telesa in jo merimo v kilogramih ali njenih izpeljankah (gramih, dekagramih, tonah ipd.). V prostem govoru največkrat govorimo o teži, pri tem pa zmotno uporabimo napačno enoto. Ker masa ni isto kot teža, tudi 1 newton ni enak 1 kilogramu – 1 kilogram je enak 10 newtonom. Torej, moja masa je 80 kilogramov (v prazničnem času žal malo več) oziroma moja teža je 800 newtonov.

Pri vsakdanjih pogovorih hkratna uporaba izrazov teža in kilogram ni težavna, saj sogovorniki razumejo vsebino. V strokovnih debatah in razpravah, pa tudi pri izpitih iz fizike, pa je zamenljivost pojmov hitro sankcionirana, zato previdnost ni odveč. Kljub vsemu nam je bližje uporaba kilogramov, namreč, le kaj bi si mislili o dekletu, o katerem bi se govorilo, da tehta 600 newtonov?

Naj bodo kilogrami ali newtoni, pred poletjem je obojih vedno preveč. Krivdo bomo salomonsko zvalili na tehtnico. Vrag naj jo vzame. Kajne, dekleta?

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.