Kontakt

Vrv, štrik ali špaga? Samokolnica, šajtrga ali krjola? Teža ali masa? Kaj je prav in kaj narobe? Toporišič se zdajle obrača v grobu …

Pri vrvi ni dvoma. Pri samokolnici prav tako ne. Čeprav je imel moj dedek še eno poimenovanje za samokolnico: spredaj kotalo, zadaj budalo. Če želimo govoriti o tem, kaj nas bremeni pri vožnji polne samokolnice, lahko ti izrazimo na dva načina.

Teža je sila, s katero gravitacija vleče proti središču Zemlje (ali proti tlom). Merimo jo v newtonih. Masa je fizikalna količina snovi nekega telesa in jo merimo v kilogramih ali njenih izpeljankah (gramih, dekagramih, tonah ipd.). V prostem govoru največkrat govorimo o teži, pri tem pa zmotno uporabimo napačno enoto. Ker masa ni isto kot teža, tudi 1 newton ni enak 1 kilogramu – 1 kilogram je enak 10 newtonom. Torej, moja masa je 80 kilogramov (v prazničnem času žal malo več) oziroma moja teža je 800 newtonov.

Pri vsakdanjih pogovorih hkratna uporaba izrazov teža in kilogram ni težavna, saj sogovorniki razumejo vsebino. V strokovnih debatah in razpravah, pa tudi pri izpitih iz fizike, pa je zamenljivost pojmov hitro sankcionirana, zato previdnost ni odveč. Kljub vsemu nam je bližje uporaba kilogramov, namreč, le kaj bi si mislili o dekletu, o katerem bi se govorilo, da tehta 600 newtonov?

Naj bodo kilogrami ali newtoni, pred poletjem je obojih vedno preveč. Krivdo bomo salomonsko zvalili na tehtnico. Vrag naj jo vzame. Kajne, dekleta?

Avtor: Aljoša Kolander

Dobimo se na družbenih omrežjih