Kontakt
blog/fall-asleep-while-driving-1

Nočne ptice za volanom

Na dopust z avtom se pogosto odpravimo ponoči, saj se želimo izogniti gneči in omogočiti sopotnikom, da pot hitreje mine. Poskrbimo tudi zato, da bo minila varno. Pri vožnji ponoči prihaja do raznovrstnih napak, povezanih predvsem z zmanjšano vidljivostjo in utrujenostjo. Poleg tega smo vozniki ...

Nočne ptice za volanom

Na dopust z avtom se pogosto odpravimo ponoči, saj se želimo izogniti gneči in omogočiti sopotnikom, da pot hitreje mine. Poskrbimo tudi zato, da bo minila varno. Pri vožnji ponoči prihaja do raznovrstnih napak, povezanih predvsem z zmanjšano vidljivostjo in utrujenostjo. Poleg tega smo vozniki ponoči pogumnejši in pogosteje pozabimo na omejitve hitrosti. Tudi nadzor prometa je manjši.

1. Priprava

  • Dlje ko vozimo, bolj smo utrujeni, še posebno v nočnem času. Simptomi, ki se pojavijo pri utrujenem vozniku, so zelo podobni tistim, ki jih povzroči alkohol. Že kakšna urica spanja pred vožnjo bo močno zmanjšala negativne vplive utrujenosti. Na pot se odpravimo spočiti in pravočasno.
  • Med vožnjo načrtujemo več postankov, na katerih se bomo lahko sprehodili in nadihali svežega zraka.
  • Pred vožnjo poskrbimo, da so obroki zmerni in lahki, saj sta v nočnem času prebava in presnova upočasnjeni, preobremenjenost želodca pa povzroča zaspanost.
  • Pomembna je tudi čistoča stekel. Predvsem v nočnem času je pomembno, da v primeru dežja metlice brisalcev kar najbolje opravijo svojo nalogo. V nasprotnem primeru lahko prihaja do lomljenja svetlobe in bleščanja. Ne pozabimo očistiti stekel tudi od znotraj.
  • Poskrbimo, da z ustreznim prezračevanjem preprečimo rosenje stekel.

2. Vidnost

Nevarnosti, ki se pojavijo zaradi neugodnih vremenskih razmer, predvsem v primeru megle ali močnejših padavin, se ponoči še dodatno stopnjujejo, saj je vidljivost dodatno zmanjšana in pozneje zaznamo nevarnosti. Zato je pomembno, da poskrbimo za dobro vidnost.

  • Preverimo delovanje vseh žarometov in jih očistimo. Med vožnjo uporabimo zadnjo meglenko, kadar je to mogoče.
  • Vozniki motornih koles s svojimi oblačili v signalnih barvah pripomorejo k temu, da jih  drugi prej opazijo.
  • Tudi pešca, ki bo na ta način skrbel za svojo vidnost ali pa bo uporabljal odsevnike, bodo vozniki opazili prej.

3. Ohranjanje budnosti

  • Poskrbimo za ustrezno prezračevanje in temperaturo v vozilu.
  • Vsako uro in pol se na ustreznem mestu ustavimo in na svežem zraku naredimo razbremenilne vaje. Postanek izkoristimo tudi za sprostitev oči, tako da jih za kakšno minuto zapremo in globoko dihamo ali rahlo zadremamo.
  • Med vožnjo ne pozabimo na ustrezno hidracijo. Ponoči za ohranjanje budnosti pogosto uživamo kavo ali energijske pijače, ki imajo diuretični učinek. Zato ne pozabimo zaužiti zadostne količine vode.
  • Med vožnjo ponoči lahko uporabljamo posebna očala za nočno vožnjo, ki preprečujejo bleščanje. Odločimo se za nakup kakovostnih stekel in se o namenu in učinkih uporabe posvetujemo z optikom ali okulistom.
  • Med vožnjo ponoči oči razbremenimo tudi s pravilno usmerjenim pogledom. Ne gledamo neposredno v žaromete nasproti vozečih vozil, temveč se osredotočimo na cesto.

4. Regeneracija

Po nočni vožnji si privoščimo kakovosten počitek; pri tem veljajo enaka priporočila kot za nočno delo.

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Šola vožnje kranj
8 min
Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?
Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti ...