Kontakt

Tudi ti kdaj z mislimi odplavaš k želji po višji izobrazbi? Če si želiš nadaljevati z izobraževanjem, pa imaš vedno občutek, da imaš že zdaj natrpan urnik, beri naprej. Tvoj problem namreč ni tako nerešljiv, kot se morda zdi na prvi pogled.

Ko ima dan premalo ur

Eden izmed najpogostejših pomislekov pri odločanju za nadaljnje izobraževanje, ki ga imajo mnogi odrasli, je pomanjkanje časa. Dandanes nam je na voljo več izobraževalnih programov kot kadarkoli prej, želje in potrebe po dodatnem izobraževanju pa so vedno večje. V B&B izobraževalnem centru prilagajamo svoje programe tako, da je mogoče študirati tudi ob delu in vseh drugih obveznostih. V čem potem tiči problem?

Usklajevanje službe in vsakodnevnih obveznosti je lahko precej zahtevno. Včasih še tako goreča želja in motivacija po dodatnem izobraževanju ne zadostujeta, če imaš za študij premalo časa. Ko ti po koncu delovnika ostane še komaj kaj časa za hišna opravila in usklajevanje družinskih obveznosti, je verjetno precej težko razumeti, kako nekaterim uspe najti ravnotežje med službo, učenjem in prostim časom.

premalo časa za študij

Ključna je dobra organizacija časa

Razlog za pomanjkanje časa ni v tem, da ima dan premalo ur, ampak kako jih izkoristiš. Vsem, ki z usklajevanjem poklicnih, družinskih in študijskih obveznosti nimajo težav, je namreč skupno to, da si znajo dobro organizirati svoj čas. Ne verjameš? Preizkusi katerega izmed spodnjih nasvetov in opazuj, kako se bo v tvojem vsakdanu iz tedna v teden našlo več prostora za vse aktivnosti, ki so bile prej odrinjene na stranski rob – tudi za izobraževanje.

1. Načrtuj vnaprej

Naj koledar postane tvoj največji zaveznik pri organizaciji časa. Za vsak dan posebej si zapiši obveznosti, ki te čakajo v tistem dnevu – na primer služba, učenje, kuhanje ali zgolj druženje s prijatelji – in približen čas trajanja. Razporeda aktivnosti se poskušaj čim bolj držati in če že prej ugotoviš, da ti bo za določeno dejavnost morda zmanjkalo časa, poskusi najti drugo rešitev ali pa prosi za pomoč koga od najbližjih.

2. Vzemi si čas zase

Ne pozabi načrtovati tudi odmorov, ki ti bodo dali val sveže energije. Če se odločiš za študij ob delu, vmes pa si ne vzameš prostih trenutkov zase, lahko kaj hitro dobiš občutek, da sploh nimaš prostega časa. Pomembno je, da čim več momentov izkoristiš za sprostitev, saj ti bo to pomagalo do boljše koncentracije, obenem pa tudi lažje uravnotežiti delovne, študijske in druge obveznosti.

3. Izogibaj se »multitaskanju«

Če počneš več stvari hkrati, še ni nujno, da si s tem prihraniš kaj časa. Ravno nasprotno – če z glavo nisi »pri stvari«, ti lahko določena opravila vzamejo še več časa, kot bi ti ga sicer. Multitaskanje je koristno samo, če ga počneš na pravi način. Če se na primer v službo voziš z vlakom ali avtobusom, lahko na primer med vožnjo prebereš študijsko gradivo. Ali pa med vožnjo v avtu poslušaj posnetke s predavanj in na ta način ponavljaj snov – morda te bo presenetilo, kako hitro si lahko zapomniš določene informacije že, če se jih učiš na različnih krajih.

Ne zapravljaj več dragocenega časa

Čas hitro beži in kaj hitro se lahko zgodi, da minejo leta, preden se opogumiš in odločiš za nadaljevanje študija. V B&B izobraževalnem centru razumemo, da je študij včasih naporno usklajevati z vsemi drugimi obveznostmi, zato študijski proces popolnoma prilagodimo tvojim obveznostim in življenjskemu slogu. Da se študiju lahko posvetiš s čim manj skrbmi, pa ponujamo tudi brezplačne individualne izpitne roke. Tudi tebi lahko omogočimo lažjo in hitrejšo pot do želene izobrazbe. Oglasi se nam in zaupali ti bomo, kako.

Avtor:

Dobimo se na družbenih omrežjih