Kontakt

Daimler je v spomladanskih mesecih kot prvi proizvajalec gospodarskih vozil na svetu v Ameriki namestil registrske tablice na tovornjak, ki lahko po cesti vozi sam. Voznik mora tisti čas sicer še vedno sedeti za volanom, a njegova pozornost je lahko usmerjena kam drugam in ne na promet. Podoben, a glede na zahtevne evropske predpise morda še večji korak je Nemcem uspel v začetku tega meseca. Tokrat so nemške registrske tablice namestili na Actrosa. Zveza dežela Baden-Württemberg je namreč Mercedesu dovolila preizkušanje tovornjaka Actros Highway Pilot, ki tudi pri hitrosti nad 10 km/h omogoča samostojno vožnjo. S tem, ko je omogočeno testiranje sistemov v realnih pogojih prometa, prihajamo velik korak bližje napovedim, da bi se lahko tovornjaki že čez deset let po avtocestah vozili samostojno.

Vsi tovrstni sistemi se po eni strani razvijajo v želji po doseganju večje ekonomičnosti transportnega sektorja in po drugi strani tudi s ciljem večje prometne varnosti, a istočasno ubijajo vozniške užitke – tiste užitke, zaradi katerih so se mnogi kratkohlačniki v svoji mladosti odločili za poklic voznika.

Ko so nam pri Setri omogočili, da sedemo za volan treh oldtimerjev in se z njimi podamo na cesto, sem za volanom užival kot že dolgo ne. To je bil tisti pravi vozniški užitek, kjer mora voznik poslušati motor, čutiti zobnike v menjalniku in spremljati cesto pred seboj ter predvidevati, v katero prestavo bo treba prestaviti in kdaj, da ne bo prepozno. Vožnja brez avtomatiziranega menjalnika, retarderja, tempomata ali zračno vzmetenega sedeža – torej vseh tehnikalij, ki so dandanes nekaj povsem samoumevnega, tako kot bo verjetno čez 30 let samoumevno, da se tovornjaki vozijo sami, medtem ko vozniki berejo članke o tem, kako jim je tehnologija ukradla vozniške užitke.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.