Kontakt

Vabljeni na javno predavanje "FUZIJA: pripeljimo zvezde na zemljo", ki bo povezovalo tematike jedrske tehnologije, energetike in okoljevarstva. Javno predavanje, ki ga bo vodil asist. Žiga Štancar, mag. jed teh., z Inštituta Jožefa Štefana, bo potekalo 18. 5. 2017 od 17. ure dalje, v prostorih visoke šole za trajnstni razvoj B&B.

Vsebina

Živimo v obdobju eksponentne rasti človeškega prebivalstva in tehnološkega napredka, rezultat česar je povišana poraba električne energije, brez katere si ne predstavljamo sprejemljivega življenjskega standarda. Na stičišču prelomnih dogodkov v energetiki – prekomernega izčrpavanja zalog fosilnih goriv, porasta strahu pred jedrskimi elektrarnami in želje po prehodu na alternativne in okolju prijaznejše vire energije – se ljudje oziramo v nebo in iščemo navdih v največjih atomskih pečeh v vesolju, zvezdah. V njih že milijarde let poteka proces fuzije, zlivanja lahkih jeder, pri čemer se sproščajo velike količine energije. Nam najbližja zvezda Sonce se prav tako napaja z jedrskimi reakcijami in majhen del energije, ki se sprošča v njenem jedru, doseže površje Zemlje. S tem so se na našem planetu ustvarili pogoji, primerni za življenje in evolucijo. Moderna znanost poskuša zahtevne fizikalne pogoje, ki vladajo v zvezdnih jedrih, poustvariti v laboratorijih in sproščeno energijo ukrotiti v namen pridobivanja elektrike.

V predavanju, ki bo povezovalo tematike jedrske tehnologije, energetike in okoljevarstva, bo najprej predstavljeno trenutno stanje v svetu pridobivanja električne energije, ki služi kot motivacija za raziskave na področju fuzije. Opisani bodo fizikalni procesi, ki potekajo v zvezdah, in trenutna tehnologija zlivanja jeder ter zadrževanja plazme, ki predstavlja gorivo v fuzijskih napravah. Opisane bodo prednosti izkoriščanja fuzijske energije, ki temeljijo na ogromnih zalogah virov in majhnemu vplivu na okolje, in njeni največji tehnološki izzivi. Predavanje se bo dotaknilo modernih fuzijskih raziskav v svetu in Sloveniji in zaključilo s pogledom v prihodnost.

Predavatelj

asist. Žiga Štancar, mag. jed teh., Institut Jožef Stefan

Lokacija

Visoka šola za trajnostni razvoj B&B, Letališka cesta 16a, 1000 Ljubljana

Dobimo se na družbenih omrežjih
Z vami že 30 let

Z vami že 30 let

Poglej več
Direktorjev pogled

Direktorjev pogled

Preberi več
Zakaj B&B?

Zakaj B&B?

Poglej več

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.