Kontakt

Temeljna kvalifikacija (Koda 95)

Usposabljanje

Poklic voznika je drugi najbolj iskani poklic v Sloveniji. Voznik tovornjaka ali voznik avtobusa pri svojem delu prevzema večjo odgovornost, kot si predstavljamo drugi.

V prometu ves čas lovi minute, kilometre ali pa oboje hkrati. Poklicni voznik svojo poklicno usposobljenost dokazuje z opravljeno temeljno kvalifikacijo - koda 95.

Kdor želi postati poklicni voznik mora najprej pridobiti vozniško dovoljenje C in E oziroma D kategorije.

Nova zakonodaja s področja prevozov v cestnem prometu določa, da morajo vsi novi vozniki pridobiti temeljno kvalifikacijo - koda 95, ki jo pridobijo na podlagi opravljenega teoretičnega in praktičnega preizkusa pred državno komisijo.

Po uspešno opravljenem preizkusu za pridobitev temeljne kvalifikacije, voznik pridobi kodo 95 z vpisom v vozniško dovoljenje z veljavnostjo 5 let.

Koda 95 se podaljšuje na osnovi opravljenih rednih usposabljanj v obsegu 35 ur, vsako leto 7 ur.

Preveri termine

Program

Temeljna kvalifikacija (koda 95) za voznike v cestnem prometu nadomešča program Nacionalne poklicne kvalifikacije, ki je ukinjen za voznike, ki opravljajo javne prevoze potnikov z 10. 9. 2008 in 10. 9. 2009 za voznike, ki opravljajo javne prevoze blaga z vozili nad 3,500 kg.

Pridobljena/priznana temeljna kvalifikacija - koda 95?

Temeljna kvalifikacija - koda 95 se prizna, če:

 • imate pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) voznik/voznica v cestnem prometu do 10. 9. 2008 za voznike avtobusov in do 10. 9. 2009 za voznike C in E kategorije (za dokazilo šteje certifikat NPK voznik).
 • ste vpisani v evidenco voznikov na OZS ali GZS do 29. 12. 2006 (za dokazilo šteje potrdilo OZS/GZS).
 • ste opravljali dela voznika na dan 3. 8. 2001, pa niste bili vpisani v evidenci zbornice (za dokazilo šteje potrdilo delodajalca).
 • imate zaključeno ustrezno srednje poklicno izobraževanje in pridobljen poklic voznika od 29. 12. 2006 (za dokazilo šteje ustrezno spričevalo).

Obveznosti opravljanja pridobitve temeljne kvalifikacije so oproščeni

 • Vozniki vozil, pri katerih največja dovoljena hitrost ne presega 45 km/h.
 • Vozniki vozil, ki jih uporabljajo slovenska vojska, policija, civilna zaščita ali gasilci.
 • Vozniki vozil, na katerih se opravljajo preizkusne (testne) vožnje za tehnične izboljšave, popravila ali vzdrževanje novih ali obnovljenih vozil, ki še niso bila dana v uporabo.
 • Vozniki vozil, ki se uporabljajo v nujnih primerih ali so namenjena za reševalne akcije.
 • Vozniki vozil, ki se uporabljajo za učne ure vožnje za osebe, ki želijo pridobiti vozniško dovoljenje ali spričevalo o pridobitvi kvalifikacij in rednem usposabljanju
 • Vozniki vozil, ki prevažajo material in opremo, ki ju voznik uporablja pri svojem delu, če vožnja tega vozila ni voznikova glavna dejavnost.
 • Vozniki vozil, ki se uporabljajo za lastne in osebne potrebe.

Cenik

Postopek

Koda 95 - Pridobitev

Temeljno kvalifikacijo lahko pridobite:

 • s preizkusom znanja,
 • s pospešeno pridobitvijo temeljnih kvalifikacij (140 ur teorije, 10 ur praktične vožnje),
 • z uspešno zaključenim srednjim poklicnim izobraževanjem za voznika vozil v cestnem prometu. V tem primeru organizacija, kjer je kandidat zaključil izobraževanje, izda kandidatu poleg spričevala o zaključenem izobraževanju še spričevalo o pridobljeni temeljni kvalifikaciji za prevoz blaga in prevoz potnikov, ki ga podpiše predsednik komisije za preskus znanja. To spričevalo izdajo pooblaščeni centri brezplačno.

Temeljna kvalifikacija (koda 95) velja 5 let. Za podaljšanje kode 95 je potrebo opraviti redna usposabljanja v obsegu 35 ur.

Kdo potrebuje kodo 95 - temeljno kvalifikacijo?

Temeljno kvalifikacijo - kodo 95, potrebujejo vozniki, ki so državljani držav članic Evropske skupnosti, in vozniki, ki so državljani tretjih držav in so zaposleni pri podjetju s sedežem v državi članici ali zanj delajo (vozniki) in ki opravljajo cestne prevoze v Republiki Sloveniji po javnih cestah in pri tem uporabljajo:

vozila, za katera se zahteva vozniško dovoljenje kategorij C1, C1 + E, C ali C + E, kakor določa Direktiva Sveta 91/439/EGS z dne 29. julija 1991 o vozniških dovoljenjih (UL L št. 237, z dne 24. 8. 1991, str. 1, z vsemi spremembami; v nadaljnjem besedilu: Direktiva Sveta 91/439/EGS), ali vozniško dovoljenje, priznano kot enakovredno;

vozila, za katera se zahteva vozniško dovoljenje kategorij D1, D1 + E, D ali D + E, kakor določa Direktiva Sveta 91/439/EGS, ali vozniško dovoljenje, priznano kot enakovredno;

morajo pridobiti temeljne kvalifikacije in se redno usposabljati v skladu s tem zakonom in predpisi, izdanimi na njegovi podlagi.

Zakon o prevozih v cestnem prometu

Pravilniku o temeljnih kvalifikacijah za voznike motornih vozil v cestnem prometu

Preveri znanje

Informacije in prijava

Prijavi se

 

Petra Krnič

Petra Krnič

Organizatorka usposabljanj

petra.krnic@bb.si 051 395 100
Urška Kerec

Urška Kerec

Organizatorka usposabljanj

urska.kerec@bb.si 051 667 756
Klemen Sušnik

Klemen Sušnik

Organizator usposabljanj

klemen.susnik@bb.si 041 704 497
Erasmus in koronavirus

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.