Kontakt

Zagotovo se je vsak izmed nas že srečal s tistim grozljivim občutkom tesnobe pred nastopom. Mrzel pot na čelu, suha usta in utrip srca, kot bi ravnokar pretekli maraton. Javnemu nastopanju se ne moremo izogniti. Pač ne gre. Slej ko prej nas doleti. Sliši se kot kazen, kajne? Pa ni treba, da je tako. Poglejmo.

1.Rojeni govorniki

Nekaj predispozicij zagotovo prinesemo s seboj na svet. Za karkoli že. Od nas je odvisno, ali jih bomo razvijali. Nekatere talente želimo, druge pač moramo negovati. Se splača, saj vaja dela mojstra. Nihče se ni rodil nastopajoč za govorniškim pultom, veliko pa se jih je priučilo te obrti. Trdo delo, izkoriščanje priložnosti za nastopanje, analiza vsakodnevne komunikacije in izboljševanje nastopa so pravi recept.

00.Priložnost za vajo

Vsak dan. Kjerkoli. S komerkoli. Kolikor hočemo. Ne verjamete? Vrsta v trgovini, pošti, pri zdravniku, pred okenci različnih institucij. Ljudje gledajo v tla, drsajo po ekranih svoji pametnih telefonov in se spretno izogibajo pogledom morebitnih sogovornikov. V sebi gojijo skrito željo: »Ko me vsaj ne bi nagovoril/-a.« Ja, potem bi se namreč morali začeti pogovarjati. Dialog pa je dober začetek vaje za nastopanje, da priložnosti za mreženje niti ne omenjam. Pa o mreženju kdaj drugič.

1.Trema in adrenalin

Sta prisotna. Ves čas. Morata biti. Držita nas budne in nam v ravno pravšnji dozi pomagata, da smo dovolj pozorni  in ne delamo napak. Skrbi vas lahko tedaj, če treme ni. Se je lahko znebimo? Lahko preusmerimo pozornost in tok misli. Naučimo se upravljati z njo in se sprijaznimo s stalno spremljevalko nastopov. Več jih bo, večja bo samozavest.

Predavateljica Maja Rozman "v akciji".

​Zagovor diplomske naloge, predstavitev izdelka v podjetju, razlaga nove storitve strankam, razčlenitev prispevka na konferenci … Za vsak nastop se dobro pripravite. Posnemite se, podrobno preučite nastop in poskušajte ujeti časovni okvir, ki vam je odmerjen. Preverite kdaj, komu in kje boste govorili. Naredite

tehnično vajo in preizkusite vse naprave. Pred nastopom se umirite, nekajkrat globoko vdihnite in rahlo napnite mišice. Povejte si nekaj spodbudnih misli (in, ne, sem ne sodi tista: »Saj vse enkrat mine.«). Pripravite dober uvodni nagovor in prebijte led. Nastopili boste z užitkom in z lahkoto lastovke v letu. Preverjeno.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.