Kontakt

Vsak študent se v času študija sreča z dilemo: učiti se ali prepisovati. Vzrokov za to je več. Največkrat je krivo pomanjkanje časa, ki bi ga potreboval za pomnjenje in razumevanje snovi. Priznam, tudi sama sem bila večkrat na tem, da sem šla raje na kavo, kot da bi se doma učila. Drugi razlog je vsebina snovi, zanimivost predmeta. Če te ne zanima, nimaš veselja študirati. Cilj je zgolj opraviti izpit in vložiti čim manj truda, ocena ni pomembna, pojavi se želja po goljufanju. Kot študentka, predvsem pa kot izvajalka nadzora (paznica) na izpitih sem zaznala naslednje.

1. "Plonkceglc"

Staromodno prepisovanje iz plonkceglca (švinglca) je še vedno in. Dobra stran tega načina prepisovanja je, da z lastnim izdelkom pridobiš ogromno znanja. V veliki večini je problem le, da je s pripravo precej dela. Snov moraš prepisati, pomanjšati na berljivo velikost in natisniti. Velika verjetnost je, da si ujet. Človeško je, da postaneš živčen in vseskozi spremljaš profesorjeve gibe, s čimer pač opozoriš nase in pritegneš pozornost. Prav tako postane nemiren tudi sosed. Res pa je, da se ob pripravi pripomočkov veliko naučiš in plonkcev praktično ne potrebuješ.

2. Mobilni telefon

Časi so taki, da praktično ne gremo nikamor več brez njega. Tudi na izpitih so se začeli množično pojavljati. Razvoj tehnologije je naredil svoje in mobilni telefoni so postali praktično računalniki. Tako lahko študent naloži snov že na mobilni telefon in prepisuje od tam. Prav tako si z njim lahko pomaga tako, da med časom, ko predavatelj deli izpite, tega fotografira in pošlje prijatelju. Ta ga reši s pomočjo zapiskov, jih fotografira in pošlje rezultate nazaj.

3. Pametni kalkulator

Plonkanje s pomočjo pametnega kalkulatorja je idealno pri predmetih, kjer so ti pripomočki na izpitu obvezni. Snov si enostavno shraniš na spominsko kartico.

4. Različni pripomočki

Na trgu se dandanes dobi tudi kup pripomočkov s katerimi si lahko pomagamo: slušalke, posebej prirejeni kemični svinčniki, plonk ure in podobno.

 

In zakaj študenti šole B&B ne prepisujejo?

Predvsem zato, ker so se zavestno odločili, da bodo študirali na izrednem študiju, ki so ga plačali. V njihovem interesu je, da opravijo izpit čim prej, s čim boljšo oceno ter čim več znanja. Prav tako si študent, ki je ujet med prepisovanjem, zapravi ugled in pokvari odnos, ki ga je med študijem gradil, tako s profesorjem kot tudi s sošolci.

In ne nazadnje – kako boš napisal in zagovarjal diplomsko nalogo, če ne znaš študirati?

Avtor: Katarina Šifrer

Dobimo se na družbenih omrežjih