Kontakt

»Imate kakšen dober, ne dober, top primer življenjepisa?« je eno najpogostejših vprašanj v našem kariernem centru. Vedno skušam pojasniti, da en top življenjepis žal ne obstaja, saj tudi ne obstaja ena top služba za vse. Ljudje želimo delovati v različnih panogah, opravljati zelo raznolike delovne naloge in posledično tudi ni univerzalnega recepta za vse. Prav vsakomur pa pri izdelavi življenjepisa v kariernem centru nudimo pomoč, saj verjamemo, da je zadovoljstvo na delovnem mestu izrednega pomena. Vpliva na vse pore našega življenja. Na podlagi izkušenj smo zato zbrali najpogosteje podane nasvete.

Prepričani smo, da boste v svoj recept uspešno zamesili kakšno novo sestavino:

1. TOP življenjepis predstavlja VAS

To ni obrazec, ki ga izpolnite, da dobite želeno zaposlitev. Gre za vašo osebno predstavitev, ki je tudi že prikaz vaše motivacije, sposobnosti in osebnostnih lastnosti. Vložek vašega časa in truda je iz njega jasno razviden. Delodajalci pa hočeš, nočeš s tega dokumenta sklepajo na vaše delovne navade in sposobnosti. Vanj zato ne sodijo prekopirani stavki, ker jih imajo tudi vsi drugi. Prav tako si dejstev ne izmišljujemo. Delodajalci že v prvem krogu velikokrat preverjajo navedena dejstva in najmanj neprijetno je, če vas ujamejo na laži. TOP življenjepis je dokument, ki ga pred pošiljanjem preberete in si ponosno rečete: “To sem jaz!”

2. Za vsakega delodajalca po meri ustrojen

Premislite o potrebah delodajalca, delovnem mestu, ki ga boste osvojili. Na pisanje vsebine in stil jezika naj vpliva dejstvo, kam se podajate. Za pridobitev informacij glede tega je potrebno nekaj raziskovanja (na spletu, med znanci …). Gre za podjetje z vodjo, ki je inovativen ali organizacijo, ki je bolj tradicionalna? Pozor: pazite, da ne gre za temeljno spreminjanje, kdo ste, temveč le za prilagoditev komunikacije cilju. Uporabljajte besede, ki jih uporabljajo sami v oglasu ali pri spletni komunikaciji. Če je med vami in podjetjem v tem pogledu velika razlika, morda delovno mesto ni primerno za vas. So v oglasu za prosto delovno mesto podana navodila? Držite se jih.

3. Železni elementi

Življenjepis naj vsebuje:

Osebne podatke (ime in priimek, naslov, e-naslov in mobilni telefon)

Zaposlitveni oz. karierni cilj (smiselno je, da je skladen s prostim delovnim mestom)

Izobraževanje (če nameravate nedokončano šolanje zaključiti navedite predviden termin zaključka, navajajte že pridobljena za delovno mesto ustrezna znanja)

Delovne izkušnje (zgolj navedba delovnega mesta ne zadostuje - opišite delovne naloge podrobno, a jedrnato; štejejo vse pomembne delovne izkušnje, četudi ni šlo za zaposlitev)

Dodatna usposabljanja in izpopolnjevanja (jeziki s stopnjo znanja, računalniška znanja, izpiti, tudi vozniški; interna usposabljanja pri predhodnih delodajalcih, seminarji, merilo vključevanja je, ali so ta usposabljanja  za ciljno delovno mesto pomembna)

Kompetence (splošne in strokovne – pozor: golo naštevanje nima smisla, izbrane ključne kompetence na kratko predstavite z lastno izkušnjo, opisi iz slovarjev niso ustrezni)

Morebitne reference, nagrade, objave

Interesi oz. hobiji (to je priložnost, da vas v podjetju začutijo kot celostno osebnost)

Če so v oglasu za življenjepis navedeni drugi zahtevani podatki, jih seveda navedite.

4. V vas se skriva več, kot si morete misliti

Ko naštevate svoja znanja, veščine in tudi izkušnje, ne pozabite na pridobljeno izven delovnih okolij. Katera znanja in izkušnje še imate? Morda vedno vi organizirate rojstnodnevne zabave v vaši družini. Katere osebnostne lastnosti prepoznavajo vaši bližnji? Morda vaši prijatelji vedno zavzdihnejo, da ste zopet preveč natančni. Kakšni so vaši interesi? Ste bili na kakšnih neformalnih izobraževanjih, delavnicah, seminarjih? Kaj od tega je lahko koristno na novem delovnem mestu? Odličen pripomoček pri tem je tudi orodje eSvetovanje.

5. Kdo je najlepši v deželi tej?

Ljudje smo vizualna bitja. Četudi v podjetju iščejo sodelavca in si seveda želijo potrebnih znanj, je izgled življenjepisa še kako pomemben. V kolikor ni podanih drugačnih navodil, svetujemo brezplačen program za enostavno urejanje Canva. Oblika Europass je dobra, ker jo uredite na spletu, od vas zahteva vse nujno potrebne podatke, po drugi strani pa so prilagoditve zelo omejene. Le redki delodajalci jo še zahtevajo.

Priporočamo, da v življenjepis vključite svojo sliko, saj tako kadroviku ob prebiranju lažje ostanete v spominu, morda vas tudi kdo v kolektivu prepozna (Slovenija je pač majhna). Največkrat fotografije posnete za osebne dokumente niso najboljše za ta namen. Morda imate v svoji družbi kakšnega znanca, ki ga fotografija veseli in vam je pripravljen priskočiti na pomoč? Zapomnite si, da v podjetjih največkrat ne iščejo manekenov (no razen, če tako pravi oglas), temveč sodelavce. Če vas skrbi, da bi vas izločili zaradi videza, se to lahko zgodi tudi na razgovoru, kajne? Pozor: slika pove več kot tisoč besed, zato uporabite fotografije svojih izdelkov, projektov, če je to le mogoče.

6. Preglednost = zakon

V življenjepisu želite doseči, da najbolj pomembne informacije kadroviku “padejo” v oči. Nihče ne bere vsega in seveda ne želite, da bi pomembne informacije o vas ostale spregledane. Uporabljajte alineje, okrepljeni tisk (t. i. bold). Pazite na vrstni red. V ospredje umestite najbolj pomembne informacije, sledijo naj tiste, ki so manj odločilne. Uporabljajte načelo: prvi podatek naj vzbudi zanimanje kadrovika, da prebere naslednjega. Dokument pred pošiljanjem pretvorite v pdf obliko, da jo bo kadrovik videl v urejeni obliki, kot si želite (sicer lahko zaradi druge različice Worda misli, da ga ne znate uporabljati). Ne pozabite na primerno poimenovanje dokumenta.

7. Pazite na celostno podobo

Na svetovnem spletu, ne le na družabnih omrežjih, puščamo veliko sledov. Preglejte svoje odtise. So usklajeni z vašim življenjepisom? Kažejo razkorak ali prepričajo v resničnost navedenega v življenjepisu? Ne pozabite pregledati dokument za morebitna neskladja: imate ob naštevanju vedno vejico, začnete pri alinejah vedno z malo ali veliko začetnico, so odstavki poravnani? Bodite dosledni ter preverite tudi črkovanje. Prav tako še enkrat pomislite, ali je vaš e-naslov primeren. Metuljcica69@gmail.com ali praviJunak@yahoo.com lahko spodkopljeta vašo verodostojnost. Prav tako naj bo življenjepisu priložena vloga ali ponudba za zaposlitev, ki je oblikovno skladna z življenjepisom.

Najpomembnejše dejstvo, ki se ga moramo zavedati pa je, da je življenjepis le en košček sestavljanke, katere celotno sliko tvori skupaj z vlogo, odličnim nastopom na razgovoru, našimi osebnostnimi lastnostmi ter drugimi elementi. Posebej pomembno je, da sliko dopolnimo z aktualnimi znanji, primernimi za delovna mesta prihodnosti.

Imate vprašanje?

Za pomoč pri menjavi karierne poti ali iskanju nove priložnosti nam pišite na referat@bb.si

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Oznake: vseživljenjsko učenje zaposlitev
Dobimo se na družbenih omrežjih