Kontakt

Danes, 29. julija 2019, smo na zemlji porabili letni okoljski proračun. Porabili smo naravne danosti, ki jih zemlja ustvari v letu dni. Datum, ki se imenuje dan preobremenitve zemlje, od leta 2000 sproti izračunava Global Footprint Network. Takrat je bil ta dan 5. oktober, leta 2010 že 31. avgust, letos pa celo 29 julij.

Kljub okoljevarstvenim pobudam netrajnostna poraba vztrajno narašča.

Med prvimi so v dolg vstopile bogate države (Katar, Luksemburg, ZAE, ZDA, Kanada, Kuvajt, Nemčija, Avstralija, Švedska, Finska, Avstrija, Severna Koreja, ...), za katere je značilen hiter tempo življenja in posledično potratno plastično življenje - pakirana vnaprej pripravljena hrana, izdelki za enkratno uporabo, potratna uporaba prevoznih sredstev, iskanje sreče v nakupovanju in ležernem načinu življenja, ...  Tudi Slovenija se uvršča v sam vrh lestvice, dolg smo dosegli že 27. aprila (lansko leto 12. maja).  V svetovnem merilu trenutno porabljamo vire 1,7-krat hitreje, kot jih ekosistemi lahko regenerirajo. Povedano z drugimi besedami: porabljamo za 1,7 planeta. Posledice so izginjanje gozdov, suše, pomanjkanja vode, erozije tal, izguba biotske raznovrstnosti in kopičenju ogljikovega dioksida v ozračju.

"Če bi celotno človeštvo v povprečju porabilo toliko naravnih virov, kot jih porabite Slovenci, bi potrebovali 2,8 zemlje,"

je dejal dr. Mathis Wackernagel, izvršni direktor in soustanovitelj mreže Global Footprint Network na usposabljanju o okoljskem odtisu, maja 2018, v Ljubljani.

Vir: https://www.footprintnetwork.org/

 

Katere navade bi lahko prevzeli od držav, ki bodo v ekološki dolg vstopile po datumu globalnega dolga?

Države, ki bodo v ekološki dolg vstopile v drugi polovici leta, oziroma po globalnem ekološkem dolgu so revnejše, manj razvite države (Vietnam, Jamajka, Kuba, Kolumbija, Egipt, ...). Nanje marsikdaj gledamo zviška in se sami sebi zdimo napredni. Pa smo res? Zaradi "razvitih" držav gre zemlja k vragu, torej zgledujmo se po tistih, ki jo ohranjajo pri življenju.

V čem se razlikuje način življenja "razvitih" in "manj razvitih" držav?

Življenje v državah tretjega sveta poteka počasneje, ljudje ogromno hrane še vedno pridelajo in od začetka pripravijo sami, za transport uporabljajo prevozna sredstva, ki ne onesnažujejo okolja oziroma se poslužujejo javnih ali skupnih prevozov. Oblačila izdeljujejo sami, ko jih kupijo, jih ponosijo do konca. Ne nakupujejo, da bi bili srečni, ampak ker potrebujejo. Uporabljajo trajnostne materiale in jedo zmerno. Smo v modernih državah sposobni takšnega načina življenja? Slej kot prej bomo morali biti, pripravljeni ali ne, odpovedati se bo potrebno marsikateri nepotrebni plastiki ali novemu kosu oblačila. Za razvite države je značilen hiter transport, lasten avto, prevelika hiša in razkošni obroki. Vsi bi radi živeli na veliki nogi, imeli kup denarja, ki bi ga porabili za 1001 materialno dobrino, ki zelo hitro pristane v kotu ali na smetišču. Pred vsakim nakupom se vprašajmo, "ali to res nujno potrebujem?", že na tak način bomo prispevali ogromno, ker bomo ugotovili, koliko hrane, oblačil, elektronske opreme ... sploh ne potrebujemo. Saj veste, povpraševanje in ponudba gresta z roko v roki, zato vsi izgovori v stilu: "ah, če se samo jaz spremenim, to itak nikomur ne pomaga", splavajo po vodi.

 

5 hitrih  in izvedljivih namigov za nižji osebni ogljični odtis

1. Hrano živalskega izvora 5x na teden zamenjaj za hrano rastlinskega in lokalnega izvora (brez embalaže).

2. Varčuj z elektriko in vodo (ugašaj luči, zmanjšaj uporabo električnih naprav, zapiraj vodo, ko je ne potrebuješ).

3. Recikliraj odpadke in si prizadevaj, da jih pridelaš čim manj.

4. Avto uporabljaj za razdalje, daljše od 5 km, namesto tega uporabi kolo. Dogovori se za skupni prevoz in uporabljaj javna prevozna sredstva.

5. Ponosi oblačila, ki jih imaš v omari, daj priložnost "second hand" trgovinam, ne bodi žrtev mode.

 

Morje je sestavljeno iz kapljic – bodi kapljica in s svojim ravnanjem spreminjaj svet.

 

Izračunaj svoj ekološki kredit

 

Viri:
http://www.bbc.com/earth/story/20150812-can-rationing-save-the-world
http://www.cloasark.org/climate-change/
https://www.overshootday.org/newsroom/past-earth-overshoot-days/
https://oglobo.globo.com/sociedade/sustentabilidade/humanidade-comeca-viver-em-saldo-negativo-com-planeta-nesta-segunda-19874619
https://www.footprintnetwork.org/
http://www.footprintcalculator.org/
https://www.overshootday.org/portfolio/weve-already-used-earths-2016-natural-resource-budget-bbc/
https://oe.finance.si/8859231
https://oe.finance.si/8936939

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.