Kontakt

ELYX je risani junak, ki je postal digitalni ambasador Združenih narodov. Leta 2018 je nato postal še ambasador Agende 2030. Slednja vključuje 17 ciljev, ki se jim je zavezala tudi Slovenija. S pomočjo najobsežnejšega razvojnega akcijskega načrta doslej si države prizadevajo odpraviti vse oblike revščine, se spopasti z neenakostjo in se bojevati proti podnebnim spremembam. Junaka, ki ne govori, temveč idejo uteleša skozi situacijo s pomočjo risbe, nam je predstavila Adeline Pilon iz Francije, ki vodi skupino ELYX. Sodeluje pri uresničevanju vsebin in opravlja politično predstavništvo fundacije, kot tudi svetovanje podjetjem.

ELYX fundacija obstaja 2 leti, vendar njeni začetki segajo globje v preteklost. Nam lahko poveste nekaj več o tem, kaj je ELYX in kako se je rodil?

ELYX se je rodil leta 2011. Ustvaril ga je francoski umetnik Yacine Ait Kaci. Predstavlja univerzalni in veseli značaj, ki predstavlja povezavo med vsemi nami. ELYX deli z vsakim moškim in žensko 3 glavne značilnosti:

ELYX je risba. Vsi so vadili (ali še vedno vadijo) risanje. Risanje je komunikacijsko orodje, ki smo ga že vsi v življenju izkusili.

ELYX ima vedno velik nasmeh. Vsi na Zemlji imajo 17 mišic, ki jim omogočajo nasmeh.

ELYX ima nekaj, kar se nanaša na otroka, kakršen smo ali smo bili.

S svojim univerzalnim, radostnim in neverbalnim jezikom je ELYX neverjetno zaslovel na družbenih omrežjih. Medtem je OZN iskala veleposlanika, ki bi lahko svoja sporočila prenašal vsem državljanom po svetu. Leta 2014 se je ELYX srečal z OZN. Skupaj so praznovali 70. obletnico OZN. Ker je bilo praznovanje uspeh, je OZN ELYX-a imenovala za prvega in edinstvenega digitalnega veleposlanika ZN. Od takrat je ELYX ključna osebnost pri promociji človekovih pravic in ciljev trajnostnega razvoja.

ELYX fundacija predstavlja Agendo 2030 institucijam in civilni družbi. Se lahko za trenutek ustavimo pri Agendi 2030. Gre za akcijski načrt za ljudi, planet in blaginjo, ki si prizadeva za krepitev svetovnega miru in svobode z določitvijo 17 ciljev trajnostnega razvoja in 169 ciljev. Po vaših izkušnjah ... ali ljudje po petih letih od sprejetja Agende 2030 poznajo njene cilje?

Septembra 2015 je 193 držav članic Združenih narodov po dveh letih pogajanj, ki so vključevale vlade in predstavnike civilne družbe, podpisalo cilje trajnostnega razvoja. Prvič v zgodovini je bil sprejet ambiciozen, svetoven in celovit “bojni” načrt, s katerim bo svet postal boljši. Poleg širokega obsega 17 ciljev, ki so temelj Agende 2030, nam cilji trajnostnega razvoja s svojimi 169 cilji in 244 kazalniki omogočajo merjenje tistega, kar se pogosto šteje za neizmerljivo. Agenda 2030 nagovarja vse: nacionalne države, skupnosti, velika in majhna podjetja, državljane ... Vsi lahko igramo pri tem svojo vlogo na vseh ravneh.

Danes se zdi, da so mesta in podjetja tisti, ki so sprejeli cilje trajnostnega razvoja. Le malo držav, kot sta Španija in Kostarika, se je resnično zavzelo za Agendo 2030. Kar zadeva državljane, jim cilji trajnostnega razvoja ostajajo oddaljena tema. Mednarodna institucija FOCUS 2030 redno izvaja raziskave, ki kažejo, da je z Agendo 2030 seznanjeno manj kot 20% evropskih državljanov.

Kako torej ELYX fundacija predstavlja Agendo 2030 institucijam in civilni družbi?

Fundacija ELYX ustvarja odprtokodne vsebine in kampanje za promocijo ciljev trajnostnega razvoja. Eden naših vodilnih programov je 1OTOGO. Za vsak mednarodni forum ali vrh objavimo novo poglavje 1OTOGO. Vsako poglavje sestavljajo infografike povezane z obravnavano temo na mednarodnem srečanju in razlage izzivov, s katerimi se srečujemo v naslednjih desetih letih.

Prvo poglavje o podnebju je bilo objavljeno septembra 2019 med podnebnim vrhom OZN. Naslednja dva bosta govorila o biotski raznovrstnosti in enakosti spolov, objavljena pa bosta v času Mednarodne zveze za ohranjanje narave in Foruma za enakost spolov.

Fundacija ELYX torej vodi zagovarjanje politik za dvig zavedanja in zavzemanje za Agendo 2030 v Evropi.

Poleg fundacije ELYX deluje tudi podjetje ELYX. Nam lahko predstavite, kaj so naloge slednjega?

ELYX, la Société (Société v francoščini pomeni tako družbo kot podjetje) je podaljšek fundacije. Podjetje tako sodeluje z drugimi podjetji, ki so pripravljena imeti konkreten in pozitiven vpliv. Podjetja, s katerimi sodelujemo, niso zavezana trajnostnemu razvoju, kot se ga je razumelo zadnjih nekaj desetletij. Prizadevajo si za uspešno poslovanje, ki spoštuje in obnavlja planet.

Podjetje ELYX svetuje podjetjem pri vzpostavljanju družbene odgovornosti podjetij, človeških virov ali globalnih strategij, ki bi jih lahko prepoznali iz Agende 2030. Agenda 2030 tako ni dodatna analiza, temveč jo je mogoče vključiti v sedanjo analizo, ki bo tako delovala kot kompas za naslednjih deset let. Podjetje ELYX ima tudi močno strokovno znanje na področju vodenja vključujočih, veselih in učinkovitih.

Nekaj primerov, kaj počnemo:

  • Sodelujemo z GRDF, francoskim distributerjem plina, pri uvajanju nove strategije za njihovih 12.000 zaposlenih. Družba namerava ustaviti uvoz zemeljskega plina in spodbujati nastanek sektorja zelenega plina v Franciji, medtem ko tudi sama distribuira ta zeleni plin.
  • Sodelujemo z Guerlain, francosko blagovno znamko lepote, da bi ustvarili šolo za otroke o čebelah, biotski raznovrstnosti in podnebnih spremembah.
  • Skupaj z AKUO Energy, francoskim proizvajalcem zelene energije, ustvarjamo njihove prve etične in vrednotne listine.

V imenu B&B Visoke šole za trajnostni razvoj tako vam, kot ELYX-u želimo veliko uspehov in doseženih ciljev. Prepričani smo, da lahko vsak izmed nas prispeva k doseganju ciljev Agende 2030. Pridružite se nam na tej poti.

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Oznake: BB Izobraževanje
Dobimo se na družbenih omrežjih