Kontakt

Izobraževanje odraslih zaradi hitro spreminjajočega se trga dela postaja vedno bolj priljubljeno, saj študentom omogoča, da študirajo ob delu in drugih obveznostih. Poglej si, kaj lahko tudi ti pridobiš s tem in kako ti lahko tak način študija pomaga izzive spremeniti v priložnosti.

Izobraževanje odraslih

Komu je namenjeno izobraževanje za odrasle?

Izobraževanje odraslih poznamo tudi pod izrazom vseživljenjsko učenje, saj gre za proces učenja, razvijanja novih veščin in nenehnega pridobivanja formalnega in neformalnega znanja skozi vse življenje. Ta vrsta izobraževanja je namenjena odraslim, ki v mladosti niste imeli priložnosti, da bi dokončali šolanje oziroma pridobili izobrazbo, pa tudi tistim, ki ste tekom svoje karierne poti ugotovili, da so se vaša zanimanja spremenila in bi radi zamenjali poklic, ali pa si morda želite višje plače oziroma napredovanja v službi.

V današnjem hitrem tempu in spreminjajočem se svetu je potreba po nenehnem učenju postala nujna. Zaradi hitrega tehnološkega napredka in globalizacije moramo odrasli, da bi ostali konkurenčni na trgu dela, ves čas nadgrajevati svoje znanje in spretnosti.

Znanje lahko nadgrajujemo v vseh življenjskih obdobjih

Učenje in študij že dolgo nista več »rezervirana« zgolj za mlajše generacije. Ravno nasprotno – raziskave kažejo, da imajo odrasli, ki se odločijo za nadaljevanje študija, kar 22 % večjo možnost za napredovanje, hkrati pa tudi za znatno povišanje plače v primerjavi s tistimi, ki izobraževanja v odrasli dobi ne nadaljujejo[1].

Pomembnost izobraževanja odraslih je prepoznana tudi na širši ravni, saj si tudi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje prizadeva omogočiti dostop do priložnosti za učenje čim večjemu številu odraslih prebivalcev ter spodbujati njihovo udeležbo v izobraževalnih in podpornih dejavnostih. Z izobraževalnimi programi, oblikovanimi po meri odraslih oseb, je učenje mogoče približati vsem odraslim prebivalcem v vseh življenjskih obdobjih[2].

Izobraževanje v odrasli dobi prinaša številne prednosti …

Poleg že omenjenih prednosti na kariernem področju pa se za študij v odrasli dobi splača odločiti tudi iz drugih razlogov. V nadaljevanju si poglej, kako izredni študij lahko še izboljša kakovost tvojega življenja.

Osebno zadovoljstvo

Študije[3] so pokazale, da učenje v odraslosti pozitivno vpliva na duševno zdravje, izboljša samopodobo in omogoča samoaktualizacijo. Učeči se posamezniki so dokazano bolj zadovoljni, hitreje najdejo nov smisel in motivacijo, hkrati pa se tudi lažje spopadajo z izzivi, ki jih prinaša življenje v sodobni družbi.

Osebno in poslovno mreženje

Na predavanjih, seminarjih in drugih dogodkih, povezanih z izobraževanjem, hitro spoznaš podobno misleče posameznike, s katerimi deliš svoje interese. Hkrati pa spoznaš tudi ljudi, ki ti lahko pomagajo pri kariernem napredovanju in s tem zgradiš močno poslovno in socialno mrežo.

Kreativno izražanje

Opravljanje istih zadolžitev iz dneva v dan, več let zaporedoma je dolgočasno in obenem tudi izčrpavajoče. Včasih je treba stopiti iz cone udobja in poskusiti kakšno novo stvar, saj lahko s tem začiniš svoj vsakdan. Nadaljevanje študija je vsekakor ena izmed odločitev, s katero lahko popestriš rutino in začneš razmišljati izven okvirjev.

... Pa tudi izzive

Tako kot pri vsaki stvari tudi izobraževanje v odraslosti prinaša številne prednosti, pa tudi svojevrstne izzive. Najsi bo to usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti s študijem, finančne omejitve ali preprosto strah, ki te omejuje, da poskusiš nekaj novega.

Te izzive je morda na prvi pogled težko premagati, ni pa nemogoče. Da jih lahko premostiš, je pomembno, da si postaviš realne cilje, narediš dober načrt in najpomembneje – da se lotiš tistega, kar te resnično veseli.

Z dobro podporo je lažje

V B&B izobraževalnem centru se zavedamo, da je ob napornem tempu vsakdana težko usklajevati različne obveznosti, zato ti zagotavljamo maksimalno podporo in razumevanje. Način izobraževanja je prilagojen odraslim, saj predavanja potekajo le v popoldanskem času, poleg tega pa se lahko izobražuješ tudi od doma, saj v e-učilnicah najdeš vso potrebno gradivo za študij.

Ker nam je pomembno, da od študija odneseš kar največ, ti omogočamo tudi brezplačne individualne izpitne roke, da lahko obveznosti opravljaš takrat, ko najbolj ustreza tebi. Tistim, ki imate delovne izkušnje z določenega področja, pa priznamo tudi vsebine in dosežke, pridobljene z delom.

>> Preveri izobraževalne programe


[1] https://lightcast.io/resources/blog/new-research-illuminates-the-value-of-education-for-adult-learners
[2] https://www.gov.si/podrocja/izobrazevanje-znanost-in-sport/izobrazevanje-odraslih/
[3] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02601370.2019.1533064

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.