Kontakt

V svetovalnem centru se velikokrat srečamo s tem vprašanjem. Verjetno poleg vseh, ki nas to vprašajo, obstaja še kdo, ki ga odgovor zanima. Pri tem velja poudariti, da je z zapisanim podobno kot z glasbo – v živo je boljše, zato vas vabimo, da nas obiščete in se z nami pogovorite.

Prvi in pravzaprav edini pogoj za uspešen študij ob delu je želja po znanju. Vse drugo je lažje. Povzemamo nekaj koristnih nasvetov, ki so jih naši študentje ob zaključku študija predstavili kot posebej koristne.

1. Načrtovanje

Načrtujte in si zapišite dneve in ure, namenjeni študiju. Pa tudi datume oddaje seminarskih nalog, udeležb na kolokvijih oziroma delnih testih tam, kjer je to mogoče, in drugo. Pri tem upoštevajte obdobja, ko zaradi večjega obsega dela ali zasebnih obveznosti ne boste mogli študirati. Prav tako velja nekaj časa nameniti temu, da se naučite pravilno načrtovati. Načrtujte tudi plan B – kaj, če se zgodi ...

2. Predavanja

Predavanja na šoli BB res niso obvezna, a je z aktivnim poslušanjem obveznosti veliko lažje opraviti.. Lastni zapiski so odlična stvar. Če ste odsotni, se pozanimajte o vsebinah, sicer pa so vsa gradiva dostopna v spletnih učilnicah. Izogibajte se stvarem (namig: telefon), ki v času predavanj motijo našo zbranost. K večji zbranosti lahko pomaga tudi sedenje v prvi vrsti. Po prihodu domov po predavanjih takoj preletite svoje zapiske. Sliši se naporno, a ravno ta pregled, ki vzame le nekaj minut, se pozneje bogato obrestuje.

3. Vprašanja

Sprašujete! Med predavanji ali po njih. Vprašanja so zato, da predavatelji ali svetovalci v referatu nanje odgovorijo. Le tako ne bo prihajalo do ponavljajočih pomot ali nejasnosti. Le pogumno!

4. Prostor za učenje

Naj bo primeren za vas – brez stvari, ki bi motile vašo zbranost, prijeten in dobro osvetljen. Mnogim novi, lepi pripomočki (mape, pisala) pri učenju prinesejo več veselja. Smešno? Pomembno, da deluje.

5. Tehnike učenja

Tehnik je veliko, zagotovo pa velja: splača se naučiti, kako se učiti. Izberite svojo kombinacijo metod. Najpogosteje uporabljena metoda – izpisovanje – ni vedno tudi najučinkovitejša. Raziščite in uporabljajte markerje, podčrtavanje, miselne vzorce in miselne zemljevide, tabele, učenje z asociacijami, miselne kartice, učenje s samolepilnimi listki, učenje na glas, v gibanju, v skupini … Udeležite se delavnice učenja svetovalnega centra – že danes nas vprašajte, kdaj je naslednji termin (referat@bb.si).

6. Spremljanje napredka

Prvi ali zadnji dan v mesecu preglejte svoj napredek. Ugotovite, kaj je razlog za morebitna odstopanja, popravite načrt, če je potrebno. Če se vam zdi, da vam ne gre vse tako, kot bi želeli, se obrnite na svetovalni center. Ne odlašajte.

7. Nagrajevanje

Če ste zadane cilje dosegli, se zanje nagradite. Nagrado izberite sami, a skladno s težo doseženega – lahko je simbolne narave, a si jo vsekakor privoščite (naj bo to prost dan, izlet, kava s prijatelji …).

8. Odmor in počitek

Pomembno je, da si med učenjem privoščimo več kratkih, 5- ali 10-minutnih odmorov (sledijo naj vsakih 30–45 minut). Krajše enote učenja vodijo v končni uspeh. Poskrbimo za svež zrak, zdravo malico in gibanje – se sprehodimo, pretegnemo in opravimo kakšno vajo. Četudi je pomembno, da svoje učenje skrbno načrtujemo, je včasih bolje, da se najprej spočijemo. Dovolj spanja čez noč je zagotovilo, da bo učenje učinkovitejše.

Volja do učenja ob številnih drugih obveznostih je mnogokrat na majavih nogah. Velja si zapomniti: niste edini. Posledično se marsikomu poraja dvom v uspešnost študija. Nekateri obtičijo na pol poti. Takrat je čas za svetovalni center BB. Lahko nam pišete na referat@bb.si ali nas pokličete na 04 280 83 04.

Naše poslanstvo je nudenje pomoči, koristnih nasvetov, motiviranje, ko je potrebno in še mnogo več. Vsak udeleženec izobraževanja odraslih je drugačen od drugega, zato bomo veseli pogovora o prav vaših izzivih. Tu smo zato, da pomagamo, spodbujamo in skupaj pridemo do cilja.

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Dobimo se na družbenih omrežjih