Kontakt

15 let –  v promet se lahko vključim kot mopedist (AM kategorija), V to kategorijo spadajo mopedi - kolesa z motorjem in lahka štirikolesa s prostornino motorja do 50 ccm in konstrukcijsko določeno hitrostjo do 45 km/h.

16 let – lahko sem traktorist (F kategorija)V to kategorijo spadajo traktorji in traktorski priklopniki, motorist (A1 kategorija) V to kategorijo spadajo motorna kolesa s prostornino motorja do 125ccm, celo lahko že vozim avto s spremljevalcem (B kategorija s spremljevalcem), 2 leti se usposabljate s spremljevalcem – do dopolnjenega 18 leta, ko opravite še praktični del vozniškega izpita.

18 let – sem samostojni voznik avtomobila (kategorija B) in lahko pridobim tudi že izpit za kamion (kategorija C), če le opravim temeljno kvalifikacijo za voznika, ravno tako sem lahko motorist z že malo večjim in močnejšim motorjem (kategorija A2),v to kategorijo spadajo motorna kolesa, katerih moč motorja ne presega 35kw.

20 let – če že imam podkategorijo A2 dve leti,postanem čisto pravi motorist (kategorija A),V to kategorijo spadajo motorna kolesa s stranskim priklopnikom ali brez in trikolesa. Dovoljenje za vožnjo te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AMA1A2 in G. Potrebna starost za opravljanje vozniškega izpita te kategorije je 24 let, oziroma 20 let, če imamo že dve leti vozniško dovoljenje kategorije A2. V tem primeru opravimo le posebni praktični del vozniškega izpita.

21 let – lahko sem v prometu s kamionom (C), v to kategorijo spadajo motorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3500kg, (CE), v to kategorijo spadajo vozila s priklopniki, in tudi že z avtobusom ; v to kategorijo spadajo vozila za prevoz potnikov, ki imajo poleg sedeža za voznika še največ 16 sedežev ter največja dolžina ne presega 8 metrov.Za pristop k izpitu je potrebno imeti vozniško dovoljenje B kategorije vsaj 3 leta.

24 let – sem motorist.

Avtor: Kaja Kramar

Dobimo se na družbenih omrežjih