Kontakt

 

Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo. – Mongolski pregovor

Najboljši nasvet, ki sem ga dobila tekom študija, nam je v prvem letniku faksa na vajah iz metodologije zaupala asistentka, ki je vaje vodila. Glasil se je: Berite, veliko berite, berite različne stvari, strokovno literaturo, članke, leposlovje, stripe, samo berite!

Na ta nasvet se še danes, kar nekaj let kasneje, velikokrat spomnim. Vzela sem ga za svojega in tekom študija veliko brala, ampak še vedno kdaj ugotavljam, da premalo. Sploh potem, ko je po koncu študija prišla redna služba in ostale vsakdanje obveznosti. Od takrat je branje dostikrat na stranskem tiru in veljavo dobi predvsem na letnem dopustu, ki si ga brez knjige sploh ne predstavljam že od najstniških let naprej. Se pa trudim, da tudi čez leto poleg strokovne literature, ki jo potrebujem za delo, in otroških knjig, ki jih berem nečakom, na mesec preberem vsaj eno leposlovno ali s-službo-nepovezano strokovno delo.

Zakaj se mi branje zdi tako pomembno, da ta nasvet lahko označim kot najboljšega in ga s takim prepričanjem delim naprej?

  • Z branjem razvijamo in bogatimo naš besedni zaklad, izboljša se naša sposobnost izražanja misli in način govora
  • Branje krepi um in poveča sposobnost koncentracije
  • Če veliko beremo, naletimo na različne stile pisanja, kar nam pomaga izboljšati naš lasten stil in sposobnost pisnega izražanja, tudi v vsakdanji pisni komunikaciji, ne le pri pisanju daljših besedil
  • Branje nam prinese nove ideje in nova znanja. Z informacijami, ki jih najdemo v knjigah, nadgrajujemo naše splošno znanje in razgledanost, zaradi česar smo bolj zanimiv sogovornik
  • Z branjem obiskujemo različne svetove, spoznavamo različne osebe in njihove zgodbe, s čimer razvijamo občutek empatije

Ta najboljši nasvet zdaj kot drobno zrno modrosti predajam naprej našim udeležencem izobraževanja odraslih in študentom. Vzemite si čas za branje, res vam bo koristilo, tako boste lažje napisali vse potrebne seminarske naloge tekom študija in tudi diplomo – vašo prvo knjigo. Pri naboru strokovne literature so vam široko odprta tudi vrata naše strokovne knjižnice, katere član postanete z vpisom na naše študijske programe.

Avtor: Marija Demšar

Oznake: branje leposlovje strokovna literatura študij
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.