Kontakt

V pravljici je Kralj Matjaž s preobleko v Turka baje rešil Alenčico, v berača preoblečeni Odisej je premagal nasprotnike;  baje so že v davni preteklosti trik s preoblačenjem plemiči uporabljali, da bi izvedeli, kaj se v resnici dogaja okrog njih. Dekan ene večjih slovenskih zasebnih šol za izobraževanje odraslih (šefom v javnih šolah kaj podobnega seveda ne pade na pamet) se je zgrozil nad rastiščem kanadske zlate rozge, ki spada med tujerodne invazivne rastline, v neposredni bližini šole. Preoblekel se je v delovno obleko, obul gojzarje, si nadel čepico in zaščitna očala ter se tujka  lotil lastnoročno - z motorno koso. »Na šoli promoviramo visokošolski program varstva okolja, okoli šole pa hudobni plevel. Nak!« je dejal. 

V tistem dnevu je okolica šole dobila novo, urejeno podobo. Lepo. Konec koncev bi to lahko naredili tudi vrtnarji. Ampak ... Kaj je bilo ta dan najdragocenejšega? Spoznanje, kako te sprejema okolica, če si »fizikalec«.

Dekan in klošar iz soseščine sta si pomahala, klošar se je pozanimal, če so »uni iz šole v redu«, mimoidoči podjetnik se je pri delavcu zanimal, kako priti do šefov, da bi lahko na travnik postavil reklamno tablo, mimoidoči »okoljevarstvenik« je bil zadovoljen s košnjo plevela in ga je vprašal, če ima z »unimi zdaj pogodbo in bo plevel redno pokošen«, le čistilka na čikpavzi je zaslutila, da nekaj ni v redu. Možakar jo je namreč ogovoril v kleni slovenščini. Ni bilo logično. Študentje so se po zaključku popoldanskih predavanj dekanu šole le nasmihali, ko jim je za šalo dejal, naj hodijo v šolo, da jim ne bo treba delati. Niso ga prepoznali, poznajo ga le s kravato. Povezava med študijem odraslih in delom? Izziv dekana šole: »Pojdi v šolo, da ti ne bo treba delati,« je bil provokacija, ki jo študentje niso razumeli.

Danes šteje: »Pojdi v šolo, da boš sploh lahko delal.« Šteje vsako delo. Dela zunaj, v okolju, z okoljem in za okolje, so morda celo bolj častna od sedenja za računalnikom, z glodalcem v desni roki in telefonom na levem ušesu.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.