Kontakt

Nejc Matelič je decembra uspešno diplomiral v programu strojništvo z zanimivim diplomskim delom, v katerem je skonstruiral Pawpower – napravo za čiščenje pasjih tac.

Vsakdo se je v življenju že srečal s kakšnim psom; imajo ga naši prijatelji, sosedje ali pa smo ga srečali po naključju. Le lastniki psov ki živimo  z njimi v stanovanju ali hiši, pa vemo, kako nadležno je lahko, če psa spustimo noter, ne da mu prej očistili tačke. V stanovanje namreč prinese ogromno peska, blata in ostale umazanije. Zato je ključno, da mu po vsakem sprehodu tačke umijemo. Zdaj to uredimo tako, da vzamemo vedro, v katerega natočimo čisto vodo, nato pa namakamo vsako tačko posebej. S pomočjo rok mu poskušamo še fizično odstraniti preostalo umazanijo. Na koncu umazano vodo odlijemo, tačke pa obrišemo s suho brisačo. Celoten postopek čiščenja je dokaj dolgotrajen in neučinkovit, saj vse štiri tačke čistimo v isti vodi, ki je umazana, že ko očistimo prvo tačko. Če bi želeli dobro očistiti vse štiri tačke, bi potrebovali štiri vedra ali pa bi se morali za vsako tačko posebej sprehajati do pipe s čisto vodo, kar bi še podaljšalo čas, potreben za to neprijetno opravilo. Zato sem se že pred nekaj leti domislil, da bi izdelal napravo, ki bi bila namenjena izkjučno čiščenju pasjih tačk.

Vse je ostalo pri ideji, dokler nisem zaključeval študija strojništva z diplomo. Nikakor se nisem uspel odločiti, katero temo bi izbral. Po daljšem premisleku sem se spomnil na napravo, ki sem si jo zamislil pred leti, ko še nisem imel dovolj znanja. Zdaj, pred diplomo, sem se počutil dovolj kompetentnega in ideja je postala izvedljiva. Na šoli so mi odobrili dispozicijo diplomskega dela z naslovom Naprava za čiščenje pasjih tac – od ideje do proizvoda za trg in takoj sem začel z delom. Ideja je bila izdelati napravo, ki bi bolje in hitreje očistila pasje tačke, obenem pa bi vsako tačko čistili s čisto vodo.

Najprej sem raziskal trg in ugotovil, da že obstaja vsaj 5 naprav, ki so namenje izključno čiščenju pasjih tac, vendar nobena ni ustrezala vsem zahtevam, ki sem si jih zadal, zato sem začel z lastnim koncipiranjem. Naprava bo zgrajena iz dveh ločenih delov; prvi je namenjen čisti in drugi umazani vodi. Celotno napravo bo poganjala vodna črpalka, ki bo čisto vodo prečrpala do šobe, ta pa jo bo razpršila in očistila pasjo tačko. Umazana voda se bo sproti zlivala v drugi del naprave. Želim tudi, da bi bila naprava prenosna, torej neodvisna od priklopa vode ali elektrike. Naredil sem več konceptov naprave, izmed katerih sem izbral najboljšega. Poiskal sem vse ustrezne dele, ki bi jih potreboval za pravilno delovanje naprave, ter jih medsebojno testiral. Želel sem, da ima voda na izhodu iz šobe ravno pravi pritisk, da tačko opere, obenem pa ne porabi preveč vode, saj sem želel, da bi z enim polnjenjem naprave lahko očistili vse štiri tačke.

Da bi napravo lahko prodal, sem moral zagotoviti tudi skladnost za zahtevami, ki veljajo v Sloveniji oz. EU. Izbral sem primerno tehnologijo za izdelavo ohišja naprave. Na koncu pa me je čakal še eden najpomembnejših delov celotnega uvajanja novega proizvoda na trg, to je poslovna analiza. Predvidel sem vse dejanske stroške, ki nastanejo v celotnem procesu izdelave naprave, in ugotovil, da bi pri prodajni količini 10.000 naprav v petih letih lahko posloval z dobičkom v višini nekaj tisoč evrov.

Napravo trenutno še testiram, da bi dosegel kar najbolj optimalne rezultate čiščenja pasjih tac. V nekaj mesecih pa načrtujem tudi zbiranje denarja za zagon novega podjetja na eni od znanih spletnih platform.

Avtor: Nejc Matelič

Dobimo se na družbenih omrežjih