Kontakt

Zadnjič sem se kljub napovedanim dežnim kapljam s še dvema izkušenima kolesarjema, ki me večkrat podrezata, zakaj imam specialko, če nikoli ne sedem nanjo,  podala na cesto. Moram reči, da letos kar uživam v kolesarjenju in sem res morda sedla nanj večkrat kot v preteklih sezonah. Imam težje prenose od mojih sokolesarjev, kar pomeni, da se moram v določenih odsekih naših skupnih poti malce bolj potruditi in stisniti zobe, da prilezem po klancih.

V Medvodah prične kapljati. Kaže, da ne bomo obrnili. Najprej trobi in žuga in tuli skozi okno potnik na sovoznikovem sedežu, naj se umaknemo s ceste na pločnik. Pa si mislim, danes je mlaj in so ljudje malce nervozni. Zapeljemo skozi križišče in se umaknemo na stransko pot. Po klancu navzdol moja kolesarja seveda spustita kot za stavo, sama sem le bolj previdna in s svojimi kilometri na mokri cesti ne izzivam usode. Ko pripeljem do križišča, že zaslišim, kako se voznik Fiat Punta kljub nogi na zavorah kar zapelje vanj, slišim gume. Si mislim, pa kaj ti je, človek, vse poletje nismo imeli dežja, ti voziš kot v sončnem vremenu, pa kaj ti ni jasno? V dežju je treba biti previdnejši, ceste so spolzke, vidljivost je slabša … če te ne skrbi za druge, naj te vsaj zase. Nadaljujemo pot proti Šmarni gori, ko vedno bolj lije. Glede na temperature paše, hladi in sploh me ne zebe. Prijetno je. Ta prijetnost se že čez nekaj 100 m prevesi v pravi kaos. Bliskanje, kaplje mejijo na točo, po cesti dere voda. Začutim mokro v kolesarskih čevljih. Nekdo res uživa v tem. Poskušam najti lepo ... Ugotavljam, da bi potrebovala brisalce na očalih, skrbi me za preživetje telefona v hrbtnem žepu dresa.  Vztrajam na kolesu, kam naj se skrijem, vsi nadaljujemo pot previdno naprej. Vozniki pa vsi nervozni v križiščih in na ozkih cestah.  Se jim mudi, slišim gume, ko ne predvidijo spolzke ceste. Ja, vi bodite nervozni, jaz se bojim le zase. Kaj mokrota, kaj vsi potoki dežja, ki se v tem trenutku zlivajo po mojem telesu. Prednost dam voznikom, ki so na suhem, s precej boljšo vidljivostjo v avtomobilih in nevarno vozijo mimo mene. Ob tem, da komaj kaj vidim, vozim po deročih potokih ob robu ceste, da sem čim bolj ob strani ceste in pritiskam na pedala, da se čim prej umaknem območju nalivov. Ne razmišljam o tem, da morda zapeljem v kako cestno luknjo in me vrže po cesti, ker v deroči vodi sploh ne vidim, kje vozim in bog ne daj, da v tistem trenutku voznik pripelje mimo ... Končno. Ušli smo nalivu s strelami.  Kmalu posije sonce. Umiri se promet na cesti. Prvi žarki posijejo name. Kako lepo. Moja prva deževna izkušnja na kolesu. Psihično me je ob slovenskih kratkovidnih voznikih kar izčrpala. Morda pa je le luna kriva, da nekdo namenoma zapelje v veliko lužo s precej večjo hitrostjo od predpisane v naselju samo zato, da se nekomu, tudi neznanemu, maščuje po njegovem že za nekaj in že do kosti mokrega kolesarja še malo zalije. Upam, da se po takem dejanju počuti bolje …

Strpnost v prometu in tudi drugje … vsi jo potrebujemo. Razmišljajmo širše in pomislimo, kako bi se počutili mi na drugem mestu in v taki situaciji. Predvidimo, razmislimo, kaj se lahko zgodi, če … vsem se kdaj mudi. Ne za ceno življenja. Tega se premalo zavedamo! Avto lahko kupimo nov, tudi kolo, če ga uničimo, zamudimo na dogovorjen zmenek, sestanek, bolje to kot, da nekega dne sploh ne pridemo na cilj ali celo imamo na vesti življenje nekoga, ki ima tudi otroke, ženo, moža, starše … življenje, kot ga imaš ti. Minut ne moremo zavrteti nazaj in nimamo še ene možnosti, ko je škoda enkrat povzročena. Takrat je prepozno.

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.