Kontakt

Vsi prijatelji, ki so se udeležili Erasmusove prakse v tujini, so mi rekli naj ne zamudim te enkratne priložnosti. Malo sem bil skeptičen, saj se mi ni zdelo, da sem pravi tip za to. V šolskem referatu sem se iz radovednosti pozanimal o praksi v tujini in podana mi je bila možnost, da se odpravim na sončno Malto.

Nisem predolgo razmišljal in 24. marca 2019 sem se iz Benetk odpravil na Malto. To je bilo prvič, da sem se za 2 meseca odpravil nekam sam, daleč od domačih ter vseh prijateljev. Stanovanje sem delil s petimi študenti iz Finske, ki so me zelo lepo sprejeli in že prvi dan smo skupaj odšli na plažo. Ko sem zamenjal bundo s kopalkami sem se zavedal, da sem sprejel pravo odločitev. Njihovo znanje angleškega jezika je na zelo visokem nivoju in to je zame dodaten plus, saj sem nenehno nadgrajeval svoje znanje angleščine.

Naslednji dan sem imel sestanek v podjetju UPS Malta, kjer sem opravljal dvomesečno prakso. Povedali so mi, da bom od tretjega delovnega tedna delal v drugem podjetju in sicer v ST Microelectronics Malta, ki je največje podjetje na Malti. Delavnik je potekal od ponedeljka do petka in sicer od 7.30 do 14.30. Prve tri tedne sem zjutraj delal v skladišču UPS-a, kjer smo zjutraj sprejeli pošiljke direktno iz letala. Ko smo jih pravilno razvrstili, smo jih naložili v kombije in vsakič sem se s potnikom odpravil na razvoz paketov. Veliko sem izvedel o sami logistiki podjetja. Ko sva s kurirjem vse pakete oddala, sem delo nadaljeval v pisarni, kjer sem sprva opravljal lažja pisarniška dela.

Sledil je prvi vikend in čas za raziskovanje Malte.

Skupaj s kolegi iz Finske smo si ogledali veliko zanimivosti, kot so Poppeye Village, Blue Grotto, srednjeveško mesto Mdina, kjer so snemali zadnji del priljubljene serije Game of Trones, ter gromozanske klife. Nočno življenje na Malti je zelo pestro in imeli smo veliko srečo, saj smo živeli kilometer in pol od mesta St. Julians, kjer se je ponoči vedno dogajalo.

Sledil je nov teden in s tem novi izzivi.

Vsak teden sem imel težje delovne naloge, kar mi je bilo zelo všeč. Dnevi so minevali zelo hitro in komaj sem čakal, da delo začnem opravljati v največjem podjetju na Malti; to je ST Microelectronics Malta.

Na kratko - to je podjetje, ki ima nekaj čez 1600 zaposlenih ter proizvajajo elektronske čipe za vse vrste raznih kuhinjskih pripomočkov, televizije, računalnike, avtomobilsko industrijo. Delal sem na oddelku logistike in moram reči, da sem bil prvi dan kar malo nervozen. Zopet so me zelo lepo sprejeli, spoznal sem slovenko, ki se je preselila na Malto in je tam zaposlena.

Sprva sem vnašal naročila v bazo podatkov. Tu sem moral biti zelo natančen, saj je bilo kar nekaj podatkov, ki jih nisem smel vpisati napačno. Spremljal sem tudi delo svojih sodelavcev, kjer so me neprestano učili. Zelo mi je bilo všeč, da jim ni bilo vseeno zame in vedno so se maksimalno potrudili, da nadgradim svoje znanje. Večkrat sem z njimi odšel na letališče, če so imeli kakšne zaplete z naročilom.

Praksa v pravem pomenu besede

Delo v ST-jh sem opravljal 5 tednov in moram reči, da je bila to praksa v pravem pomenu besede. Vsega tega, kar sem izvedel, se ne moreš naučiti v šoli in niti za sekundo nisem pomislil, da je bil odhod na Malto napačna odločitev.

Sam življenjski standard na Malti je zelo podoben Sloveniji. Cene so enake, kot pri nas, bodisi za hrano ali javni prevoz. Pridobiš tudi na samostojnosti, saj tu ni nobenega, da bi ti kuhal in za vse se moraš organizirati sam. Vesel sem bil, da na delo nisem nikoli zamudil, čeprav moram reči, da nad javnim prevozom na Malti nisem bil ravno najbolj zadovoljen. Vreme je bilo poletno, medtem ko je v Sloveniji padal dež. Malta je tudi zelo kulturno ter kulinarično obogatena in vikendi so bili kot nalašč za spoznavanje te super dežele. Praksa v tujini je super priložnost za nadgradnjo angleškega jezika ter spoznavanja novih prijateljev, zato to super izkušnjo priporočam vsem, ki imajo priložnost. To je izkušnja, ki ostane v spominu celo življenje.

 

Avtor: Urban Kern

Oznake: Erasums logistika Malta ST Microelectronics študijska praksa UPS
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.