Kontakt

Kar nekaj nas je voznikov »prikoličarjev«. Tako imenujem voznike osebnih vozil, ki občasno ali tudi dnevno z vozili vlečemo prikolice: lahke priklopnike (to so tisti, katerih največja dovoljena masa ne presega 750 kg) ali druge, težje priklopnike za prevoz avta, večjega čolna, konja ali prikolice za kampiranje.

Sam v šoli vožnje poučujem vožnjo osebnega vozila s priklopnikom, kategorija BE ali koda 96, in ugotavljam, da ima večina voznikov, ki z vozilom vleče prikolico, težavo z razumevanjem prometnih znakov, ki prepovedujejo vožnjo takih vozil, zato se mirno vozijo po cestah, kjer je to prepovedano.

Naj vam pomagam privarčevati nekaj denarja na račun globe. Znaki za prepovedi, ki se nanašajo na osebna vozila s priklopniki so prikazani v nadaljevanju.

Prepovedan promet za motorna vozila s priklopnim vozilom

Prometni znak prepoveduje vožnjo vozil s priklopnim vozilom. Dovoljen je promet vozil, ki vlečejo lahki priklopnik ali bivalni priklopnik (prikolico za kampiranje).

Prepovedan promet za motorna vozila s priklopnim vozilom

Prometni znak prepoveduje vožnjo vseh motornih vozil, ki vlečejo priklopno vozilo, ne glede na to, kakšen je priklopnik.

Prepovedan promet za tovorna vozila ali skupine vozil

Prometni znak prepoveduje promet – vožnjo vseh tovornih vozil (vozil, ki so vpisana kot tovorna vozila, tudi tovornih kombijev, pickupov ipd.) in skupin vozil, kar pa po definiciji pomeni »med seboj povezana skupino najmanj enega vlečnega in najmanj enega priklopnega vozila, ki so v cestnem prometu udeležena kot celota«, torej avto in priklopnik tvorita skupino vozil. Pomen tega prometnega znaka je bil dopolnjen z uveljavitvijo novega pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi, ki se uporablja od junija 2016.

Avtor: Matjaž Mozetič

Dobimo se na družbenih omrežjih