Kontakt

 

Trije tedni, preživeti skupaj s prometnimi policisti na terenu na temo pritrjevanja tovora, odpirajo vprašanje, do kam seže popuščanje prevoznikov zahtevam naročnika prevoza. Za to, da vozniki ne pritrdijo tovora, se sicer že leta pojavljajo eni in isti izgovori, da je tovor tako težek ali pa tako lahek, da pritrjevanje ni potrebno, da ga prevažajo le »lokalno« po Sloveniji, pa vse do izgovora, da je bilo vozniku naročeno, naj tovora ne pritrdi.

To navodilo, ki naj bi ga vozniki dobili od pošiljatelja tovora, lahko nekateri celo podkrepijo z dokumentom, najsi gre za vpis na CMR ali pa celo za pisno izjavo pošiljatelja. Če vozilo in tovor ne izpolnjujeta pogojev standarda EN 12642 (bolj znanega kot XL), kjer je pritrjevanje dejansko mogoče izpustiti, kar pa se pri tovrstnih tovorih v praksi praviloma ne zgodi, naročnik dobesedno sili voznika in posledično tudi prevoznika v kršenje predpisov, saj je zakonodaja na tej točki jasna: tovor mora biti pritrjen in pika. Si predstavljate, da bo voznik naslednjič prejel navodilo naročnika: »Ne smeš imeti počitkov.« No, roko na srce, včasih tudi to ni daleč od realnosti.

Razlog, da pošiljatelji dajejo voznikom takšna navodila, je praviloma neustrezna embalaža proizvodov, ki ne omogoča pritrjevanja tovora brez nevarnosti, da bi se ta pri tem poškodoval. Najnovejše evropske smernice dobre prakse pritrjenosti tovora v cestnem prometu že prepoznavajo to problematiko in odgovornost zelo jasno prelagajo tudi na naročnika prevoza, saj določajo, da morajo biti enote tovora ustrezno pakirane, da vzdržijo obremenitve, ki jih je mogoče pričakovati ob običajnih pogojih prevoza, vključno z uporabljenimi silami pričvrstitve.

Na žalost je tretji in zadnji člen v tej verigi med naročnikom in prevoznikom voznik, in v primeru kakršne koli hujše nezgode bo ravno on tisti, ki se bo kot zadnji zagovarjal na sodišču, saj je kljub poznavanju predpisov in nepravilnosti zavestno opravljal prevoz z nepritrjenim tovorom.

Da se vozniki seznanijo s pravilnim pritrjevanjem tovora, dajemo tej temi velik poudarek na usposabljanjih za pridobitev temeljne kvalifikacije (bolj znane kot koda 95). Udeleženci so deležni praktičnega usposabljanja in tako poleg znanja pridobijo tudi spretnosti, kar cenijo prevozniki, ki iščejo kakovostne kadre.

Avtor: Boštjan Paušer

Oznake: prevoz tovora pritrjevanje tovora Usposabljanje
Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.