Kontakt

Imam končano srednjo šolo, večkotdvajseti rojstni dan je že za mano. Sem zaposlen, razmišljam, sem dinamičen in kritičen do poslovnega okolja. Vem, da se da mnogo stvari v okolju, kjer delam, izboljšati.

Nova industrijska revolucija

prinaša spremembe predvsem na področju informacijskih platform, ki so povezane z oskrbo: Uber, Airbnb, plačevanje položnic in nakupovanje preko spleta, iskanje poceni letalskih kart ... v proizvodnji pa s potekom blagovnih tokov pred in med proizvodnjo in na poti do končnega porabnika.

Kje se vidim v sistemih oskrbnih verig, ki so si jih skorajda prisvojili informatiki?

Pozabljamo, da je bledolični računalničar, z očali in v kratkih hlačah izdelal odlično aplikacijo na podlagi znanj in izkušenj oseb, ki poznajo logistične procese. Pozabljamo, da mora nad izvajanjem teh procesov in nad njihovimi izboljšavami bdeti strokovnjak.

Ne samo, kako organizirati logistiko hrane od semena do trgovine, kako napolniti bankomate, kako regulirati proizvodnjo, promet in zdravstveno oskrbo ter strežbo v restavraciji. Za vsakim premikom oseb, blaga ali informacij stoji logistika, ki se danes srečuje z informatiki pri optimiziranju oskrbnih verig.

Logisti smo vsi.

Tudi mama, ki skrbi za poln hladilnik in oprano perilo ter ata, ki skrbi, da so na avtu zimske pnevmatike in je avto vedno opran in veljavno registriran, pa »kelnarca« v lokalnem bifeju, ki vedno ve iz katere police vzeti to ali ono pijačo in frizerka, ki naroča šampone in svoje stranke.

Logistika in sistem oskrbnih verig sta več, kot prevoz oseb ali materialnih dobrin.

V globalnem svetu je logistika domena strokovnjakov, ki poznajo gibanje človeških in materialnih tokov. Ki vedo, kako poteka oskrba od izvora do cilja.

Zato je v dobi novega informacijskega pristopa k oskrbnim verigam vse bolj potreben strokovnjak, ki:

  • vsakodnevno uporablja računalnik,
  • se lahko sporazumeva v tujem jeziku,
  • je zgovoren in pozitivno naravnan,
  • se rad uči in spoznava nove ljudi.
     

Zaposljivost logistov

Sodobna družba bo v organiziranje, izvajanje in spremljanje logističnih tokov vključevala vse več zaposlenih oseb s širokim naborom znanj, zlasti inženirjev s področja logistike. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje Slovenije marca 2017 je inženir logistike zelo iskan in zaposljiv poklic. Veliko povpraševanja je za disponente oziroma organizatorje mednarodnih prevozov. Trenutno je v Sloveniji razpisanih vsaj 200 prostih mest, ki ustrezajo profilu iskalca zaposlitve z izobrazbo inženir logistike. V tujini je poklic še bolj iskan in cenjen, vendar tudi ti trendi prihajajo v Slovenijo z manjšo zamudo, zato je ZDAJ pravi čas za študij logistike.

Bodi del napredka, študiraj logistiko in bodočnost je tvoja.

Avtor: Branko Lotrič

Dobimo se na družbenih omrežjih