Kontakt

Sodeluj v akciji

V soboto, 18. junija 2022, bo med 9. in 12. uro čas za veliko akcijo Očistimo Kranj invazivk. B&B Visoka šola za trajnostni razvoj se pridružuje akciji Zavoda RS za varstvo narave in Mestne občine Kranj, pri odstranjevanju invazivnih vrst. Vidimo se na parkirišču ob Stražiških ribnikih. Veseli bomo vsakega para delovnih rok, zainteresirani se čim prej prijavite preko spletnega obrazca, elektronskega naslova tatjana.ceh-naglic@bb.si ali preko telefona 041 680 229.

PRIJAVI SE

 

Lokacije čiščenja

Odstranjevanje invazivnih tujerodnih rastlin bo potekalo na enajstih lokacijah:

 

Kaj potrebujete?

Dolgi rokavi, dolge hlače in primerna obutev. Na posameznih lokacijah se invazivke nahajajo med koprivami in/ali robidami, zato se je smotrno primerno zaščititi. Predlagamo tudi uporabo rokavic (lahko so običajne vrtne rokavice) in motike (če je le možnost), s katero si boste lahko pomagali pri izkopavanju podzemnih delov posameznih vrst.

 

Kako bo delo potekalo?

Odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst vključuje izkopavanje rastlin skupaj s podzemnimi deli. Pomembno je, da odstranimo čim več korenine, saj tako preprečimo ponovno rast iz podzemnih delov prihodnjo sezono. To velja za trajnice.

Enoletnice pa odstranjujemo lahko tudi s košnjo, vendar jih bodo tokrat pulili (lotili se bodo žlezave nedotike in drobnocvetne nedotike kot edini enoletnici v tej akciji). Obe vrsti imata plitek koreninski sistem in sta za odstranjevanje relativno nezahtevni, primerni tudi za otroke. V osnovi velja pravilo, da se tako trajnice kot enoletnice odstranjuje (puli/izkoplje ali kosi) pred cvetenjem. Necvetoče nadzemne dele trajnic in enoletnic lahko kompostiramo na domačem vrtu. Pri trajnicah moramo paziti, da podzemne dele odložimo med zeleni odrez.

Invazivne tujerodne vrste, ki niso problematične glede na ponovno ukoreninjenje (npr. necvetoče enoletnice – žlezava nedotika, tudi nekatere necvetoče trajnice – npr. kanadska/orjaška zlata rozga, topinambur) bodo udeleženci akcije zlagali na kupe in jih pustili na lokaciji odstranjevanja v naravni razkroj.

Vrste, ki so problematične, bodisi zaradi že razvitih cvetov (npr. enoletna suholetnica), bodisi zaradi sposobnosti ukoreninjenja iz poležanih vej (npr. sivi dren, rdečeščetinava robida, peterolistna vinika), pa bodo zbirali na posebnih kupih, ki jih bodo odpeljali na primerno prevzemno mesto.

 

Kaj moramo vedeti o invazivnih tujih vrstah?

Invazivne tuje vrste (ITV) rastlin pogosto tvorijo goste sestoje, ki negativno vplivajo na biotsko raznovrstnost, saj izpodrivajo domorodne vrste, povzročajo gospodarsko škodo in lahko tudi negativno vplivajo na človeško zdravje. Ko se ITV v naravi ustali, se začne spontano širiti, pri čemer ima vsaka vrsta svojo strategijo.

Pogosto pri tem poleg naravnih dejavnikov (veter, voda, prostoživeče živali ipd.) pomagamo tudi ljudje in domače živali. Z odstranjevanjem ITV preprečimo ali omejimo njihovo širjenje ter s tem zmanjšamo negativne vplive.

Drži pa, da imajo nekatere tudi zdravilne učinkovine.

Kanadska in orjaška zlata rozga sta, tako kot naša domorodna navadna zlata rozga, učinkoviti pri zdravljenju bolezni sečil, saj povečujeta izločanje urina, delujeta protivnetno in pomirjata krče; izvlečki delujejo tudi protimikrobno in zavirajo rast sečnih kamnov ter pospešujeta izločanje ledvičnih kamnov in peska. Izkazali sta se tudi pri zdravljenju razdražljivega mehurja, saj izboljšujeta znake, kot so boleče in pekoče uriniranje, pogosto uriniranje in nenadno tiščanje na vodo. Vsi ti učinki so tudi klinično dokazani. Uporabljata se predvsem kot čaj, najdemo ju pa tudi v drugih farmacevtskih oblikah (tablete, ekstrakti, tinkture …).

Japonski dresnik je pogosto uporabljen v tradicionalni kitajski medicini. Učinkovina resveratrol, ki jo vsebuje predvsem korenika dresnika, je zelo močan antioksidant, zato naj bi zaviral staranje, zmanjševal tveganje za srčno-žilne bolezni, krepil imunski sistem ter preprečeval rakava obolenja in nastanek diabetesa. Klinično je dokazana učinkovitost zdravljenja rakavih tumorjev pri miših, saj so se ti po uporabi resveratrola zmanjšali. Deloval naj bi tudi protibakterijsko in protiglivično, pomagal pri hujšanju, podaljševal življenje. Mlade poganjke lahko uporabljamo v kulinariki.

Ne glede na vse dobre lastnosti nekaterih invazivk pa sajenje na vrtu stroka odsvetuje, saj bodo tam ostale za vedno. V naravi so na našem območju že dovolj in preveč prisotne.

 

Katere Invazivne tuje vrste rastlin bomo odstranjevali?

Enoletna suholetnica
(Erigeron annuus)

Japonski dresnik
(Fallopia japonica)

Žlezava nedotika
(Impatiens glandulifera)

Prijavi se

Dobimo se na družbenih omrežjih

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Skupina 1: So ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko oddate obrazec, se prijavite ali opravite kakršno koli interakcijo s spletno stranjo. Za te piškotke nam ni treba dobiti vaše privolitve.
Skupina 2: Z njimi analiziramo promet na strani, da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo na vaš računalnik.
Skupina 3: Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google idr. Če se z uporabo ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavili, lahko pa se zgodi, da nekatere zanimive funkcije spletne strani zato ne bodo na voljo.

Spodnja tabela prikazuje piškotke, ki jih uporabljamo na spletni strani:

STORITEV IME PIŠKOTKA (DOBA HRANJENJA V BRSKALNIKU)     OPIS OPIS
Spletna stran has_js Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.
Google Analytics _utma (2 leti)
_utmb (30 min)
_utmc (do konca seje)
_utmz (6 mesecev)
Ti piškotki so namenjeni zbiranju informacij o uporabi spletne strani. Omogočajo nam analizo obiska, s katero lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo. Podatki se zbirajo v anonimni obliki.
Več informacij o zaščiti podatkov s strani Googlea si lahko preberete tukaj.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
CookieControl bb-komunikacije_cookiecontrol (3 mesece)
ccNoPopup (3 mesece)
Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.
Ti piškotki se bodo namestili šele po tem, ko se boste strinjali z uporabo.
Piškotki storitve YouTube Demographics (6 mesecev)
ACTIVITY (do konca seje)
use_hitbox (do konca seje)
PREF (10 let)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 mesecev)
YSC (do konca seje)
Na spletno stran so umeščeni videoposnetki storitve YouTube v tako imenovanem načinu s poostreno zasebnostjo. Ta način ne nastavi nobenega piškotka, dokler ne pritisnete gumba za predvajanje. Ko začnete predvajati posnetek, lahko YouTube nastavi piškotek, vendar podatki ne razkrivajo vaše zasebnosti.

Piškotke upravlja B&B d.o.o.